Hlavní obsah

Černý den pro ruské letectvo, vlastní vinou zřejmě přišlo o čtyři letouny

Foto: Profimedia.cz

Trosky ruské helikoptéry. Snímek je ilustrační.

Reklama

Rusové si zřejmě sami sestřelili čtyři letouny, naznačil to i šéf vagnerovců Prigožin. O pádu čtyř strojů informoval v sobotu ruský list Kommersant.

Článek

Ruské letectvo možná právě zažilo jeden z nejhorších dnů od začátku ukrajinské války. Nepotvrzené zprávy uvádějí, že čtyři jeho letouny byly sestřeleny na ruském území.

Šéf vagnerovců Jevgenij Prigožin dokonce v neděli naznačil, že si Rusové mohli letouny, které se podle ruských médií zřítily v sobotu v ruské Brjanské oblasti, sestřelit sami.

Ruská agentura TASS v sobotu informovala o zřícení vrtulníku a ruského bojového letounu Su-34. Ruský list Kommersant následně uvedl, že sestřeleny byly dokonce dvě ruské stíhačky a dvě ruské vojenské helikoptéry, Moskva to však zatím nepotvrdila.

Agentura ČTK připomíná, že všechny čtyři stroje, stíhačky Su-34 a Su-35 a vrtulníky typu Mi-8, zřejmě patřily ke stejné vojenské letecké skupině. Brjanská oblast sousedí se severní částí Ukrajiny a také s Běloruskem a Rusko z ní často podniká útoky na ukrajinské území.

Život na frontě

Každodenní život Ukrajinců ovlivňuje už přes rok ruská invaze. Platí to hlavně pro frontová města. Přesto se v nich lidé snaží o návrat k obyčejnému životu.

Guvernér Brjanské oblasti Aleksandr Bogomaz potvrdil, že se zřítil vrtulník a zranil jednoho civilistu, ale neuvedl žádné další podrobnosti, píše CNN.

Mluvčí ukrajinského letectva v neděli popřel, že by se na sestřelení letadel podílela Ukrajina. „Úderná skupina ruského letectva zaútočila na Ukrajinu ze severu, z Brjanské oblasti. Dělají to téměř každý den. V tomto případě se však dostali do nějakých problémů. Chtěli bombardovat naše civilisty, naše mírumilovné lidi,“ uvedl.

Mluvčí letectva během svého vystoupení v ukrajinské televizi naznačil, že za pád strojů může být zodpovědné samo Rusko. Později svou poznámku odvolal s tím, že šlo o pokus o vtip.

Jak ale poznamenala agentura AP, šéf Vagnerovy armády - ruské žoldnéřské skupiny - Jevgenij Prigožin přišel s podobnou hypotézou. „Čtyři letadla… když nakreslíte kruh v místech jejich pádu (a všechny leží skutečně v kruhu), ukáže se, že tento kruh má průměr 40 kilometrů… nyní jděte na internet a podívejte se, jaký typ zbraně protivzdušné obrany by mohl být ve středu tohoto kruhu, a pak si vytvořte svou vlastní verzi (událostí),“ uvedl Prigožin na Telegramu.

Vojenští analytici zároveň upozorňují, že Ukrajina pravděpodobně posouvá svou protivzdušnou obranu blíže k hranicím v regionech, jako je Černihiviská oblast, aby účinněji bojovala proti ruským raketám dlouhého doletu.

Reklama

Doporučované