Hlavní obsah

Chaos v královské rodině? Vyznejte se v kauze „zmizelé“ Kate

Foto: Twitter @KensingtonRoyal

Princezna z Walesu loni v březnu.

Reklama

Zmatené dění dalo v posledních týdnech vzniknout mnoha debatám i konspiračním teoriím ohledně britské královské rodiny. Seznam Zprávy připravily přehled toho nejdůležitějšího, co byste měli vědět.

Článek

Britská královská rodina je známá tím, že na veřejnost ze svého soukromí nepouští více informací, než je nutné.

Ostatně když 8. září 2022 lékaři královny Alžběty II. veřejně oznámili, že jsou znepokojeni jejím zdravím, odborníci bili na poplach, že se děje něco vážného. Téhož dne britská panovnice zemřela.

V posledních týdnech královská rodina selhává v uklidnění veřejnosti, že zdravá a v pořádku je Catherine, princezna z Walesu a budoucí britská královna.

Internet se tak hemží konspiračními teoriemi a situace je čím dál nepřehlednější.

Seznam Zprávy připravily odpovědi na ty nejdůležitější otázky, které pomohou aktuální dění osvětlit.

Kde je princezna Catherine?

Odpověď prozatím zůstává za zdmi Kensingtonského paláce. Podle oficiálních informací by budoucí britská královna měla být doma a zotavovat se z blíže nespecifikované operace břicha, kterou podstoupila v lednu.

Ke svým povinnostem by se prý Catherine neměla vrátit dříve než po Velikonocích. Na veřejnosti ji pak lidé neviděli od konce prosince.

Co stojí za nejnovějším dramatem?

Největší poprask kolem „zmizelé“ princezny vyvolala fotografie, kterou v neděli 10. března zveřejnil společný profil princezny a prince z Walesu.

Na snímku je Catherine se svými dětmi. V popisku pak kromě přání krásného svátku matek, který Britové zrovna slavili, děkuje za podporu v posledních dvou měsících.

Nebylo by na tom nic zvláštního, lidé si ovšem velmi rychle všimli, že s fotografií není něco v pořádku. Mezi chyby, na něž upozorňovali, patřil třeba chybějící kus rukávu princezny Charlotte, zvláštní poloha prstů prince Louise, nenavazující zip na bundě i nelogicky rozostřená ruka samotné Catherine.

Foto: twitterový účet @KensingtonRoyal

Některé z úprav, na které upozorňovali uživatelé sociálních sítí.

A jelikož už před publikací snímku vzniklo nespočet konspiračních teorií o tom, co se vlastně s budoucí královnou děje, sociální sítě zaplavily pochybnosti, zda je snímek aktuální, ba dokonce pravý.

Jaká je pravda?

V pondělí, den po publikování fotografie, Kensingtonský palác zveřejnil příspěvek, ve kterém princezna Catherine přiznala, že stejně „jako mnoho amatérských fotografů, i ona občas experimentuje s úpravami“.

Někteří vysvětlení ocenili, všechny ale nepřesvědčilo. Situaci nepomohlo ani to, že jen o pár hodin dříve zpravodajské agentury – kvůli výše popsaným nesrovnalostem – fotografii stáhly ze své nabídky.

Například redakce webu CNN později dokonce informovala, že prověřují i další fotografie, které královská rodina poskytla v minulosti.

Jaké mezi lidmi kolují teorie?

Pokud jste uživateli sociální sítě X, zřejmě vás neminuly nejrůznější příspěvky, které se snaží najít pravdu o tom, co se v královské rodině děje. Jednoduše lze narazit třeba na teorii, že tvář princezny byla na fotografii dodána z jejího dřívějšího focení pro časopis Vogue.

Scénáře rozebírající důvody „zmizení“ však za poslední týdny vykrystalizovaly v podstatě do tří závěrů.

Dva z nich se týkají Catherinina zdraví a lidé se přou o to, zda se jí po operaci jen přitížilo, nebo umřela. Třetí závěr se týká manželství s princem Williamem a toho, jestli náhodou neskončilo.

Kauza „zmizelé“ princezny baví internet

Upravená fotografie princezny Catherine s dětmi vyvolala na sociálních sítích pozdvižení. Kromě hledání důkazů o tom, co s budoucí britskou královnou je, ale přišla i vlnu humoru. Seznam Zprávy pro vás několik vtipů vybraly.

Podle těch, kteří poslední teorii zastávají, je možné, že se Catherine rozhodla od prince odejít a nyní odmítá s ním spolupracovat na zakrytí této skutečnosti. Někteří pak nabízejí i verzi, ve které se pro rozvod rozhodl sám budoucí král.

Spekulace o poslední zmíněné možnosti přiživil i server Independent, který ještě v neděli, kdy byla zveřejněna ona osudná fotografie, bez zřejmých důvodů publikoval text o tom, kdo je Sarah Rose Hanbury. Ta byla dříve kamarádkou Catherine a podle již déle trvajících spekulací by mohlo jít také o princovu milenku.

Rose je sice vdaná, kolují ale zvěsti, že by se pár mohl rozvádět.

Může dění v očích veřejnosti otřást monarchií?

Když ještě byla naživu populární Alžběta II., říkávala, že musí být vidět, aby jí lidé věřili. V době, kdy princeznu Catherine lidé nespatřili od prosince a každý disponuje chytrým telefonem, který dokáže nejen s fotografiemi až zázračné úpravy, tato slova nabírají na síle.

Královská rodina dnes v žebříčcích popularity příliš neboduje. Loňský dubnový průzkum ukázal, že podpora monarchie je na historicky nejnižším bodu. Listopadový průzkum společnosti Savanta zase přinesl zjištění, že více než třetina lidí si přeje, aby krále Karla III. nahradila volená hlava státu.

Princ a princezna z Walesu jsou sice mezi Brity nejoblíbenější, jak ukázal nedávný průzkum firmy Ipsos (podle něho přibližně tři z pěti dotázaných mají o páru příznivé mínění), pokud by se ale některá z teorií ukázala jako pravdivá, mohlo by to situaci změnit.

Reklama

Doporučované