Hlavní obsah

Teenager, který se ztratil před šesti lety, žil v Pyrenejích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Vaclav Volrab, Shutterstock.com

Pyrenejské pohoří (ilustrační snímek).

Reklama

aktualizováno •

Chlapec Alex Batty z Velké Británie se ztratil, když mu bylo pouhých jedenáct let. Ve čtvrtek se objevil ve francouzských Pyrenejích. Co posledních šest let dělal, zcela jasné není - zřejmě ale pobýval v „duchovní komunitě“.

Článek

Před šesti lety byl Alex Batty na dovolené se svou matkou a dědečkem, trojice tehdy zmizela v jižním Španělsku. O chlapce se ale dlouhodobě starala jeho babička, matka ani dědeček jej v péči neměli.

Po šesti letech se nyní mladík objevil zpět v „civilizaci“. Britská BBC uvedla, že si místní řidič dodávky všiml chlapce, jak jde po silnici na úpatí Pyrenejí s batohem a skateboardem, a protože mu ho bylo líto, vzal ho do auta.

Batty později policii řekl, že ve Francii pobýval poslední dva roky, informovali místní policisté s tím, že se hoch podobal poslední známé fotografii Alexe. Byl v dobrém zdravotním stavu a nestěžoval si, že by s ním někdo nějak špatně zacházel.

Zatím není zcela jasné, kde chlapec posledních šest let strávil a co dělal. Chlapec se vynořil v městečku Quillan, které se nachází na úpatí Pyrenejí. Než narazil na úzké uličky Quillanu, měl za sebou podle francouzské policie čtyři dny chůze.

Podle britských médií se dosud předpokládalo, že chlapce unesla jeho matka. Jeho babička a zákonná zástupkyně Susan Caruanová po chlapcově zmizení prohlašovala, že ho její dcera odvezla k duchovní komunitě do Maroka, kde se snažila žít „alternativní životní styl“. „Nechtěli, aby chodil do školy, nevěří v běžné školy,“ říkala tehdy Caruanová.

„Řekl, že žil v jakési potulné komuně. Nebyl pod žádným nátlakem, ale řekl, že mu matka připadala trochu divná a že se rozhodl, že takový život nechce a že si chce určovat vlastní cestu – proto se rozhodl odejít,“ vysvětlil francouzský novinář, který se případem zabýval.

Úředníci uvedli, že by se měl vrátit ke své rodině ve Spojeném království v sobotu nebo nejpozději v neděli. Současné místo pobytu Alexovy matky není známé. Sám Alex neuvedl, kde se nachází. Dva roky společně dle jeho slov nicméně žili v Maroku a poté ve francouzských Pyrenejích.

Alex francouzským úředníkům vyprávěl, jak se všichni tři neustále pohybovali v rámci malé komunity asi deseti lidí, uvedl asistent státního zástupce v Toulouse Antoine Leroy s tím, že se mladík rozhodl od matky odejít, když mu naznačila, že s ním odjede do Finska.

„Když mu matka naznačila, že s ním odjede do Finska, tento mladý muž pochopil, že to musí skončit. Takže se pak rozhodl opustit místo, kde byl se svou matkou, a čtyři dny a čtyři noci šel pěšky,“ řekl.

Čím dále od Toulouse - největšího města regionu - cestujete, tím slabší je telefonní signál a tím méně stabilní je spojení s okolním světem, píše britská BBC, podle níž tento „portál“ už desítky let nabízí cestu k jiné existenci - takové, v níž se teenager ze severozápadní Anglie ocitl nejméně na dva roky. Některé komunity v této části Francie mají náboženské kořeny, jiné usilují o duchovní osvícení.

Obyvatelka Quillanu Martine Vincentová říká, že lidé žijící v obcích poblíž města chtějí prostě „alternativní život“. Spousta lidí se však obává, že mnozí, kteří skončí v horské samotě, se rychle odtrhnou od reality. Úřady tvrdí, že Alex během let strávených v horách nezažil žádné fyzické násilí. Psychický dopad na jeho zdraví bude třeba posoudit, ale neexistují žádné důkazy, že by žil v sektě, prohlásil státní zástupce.

Aktualizace: Doplnili jsme detaily o životě chlapce během uplynulých šesti let, které od jeho nalezení vycházejí najevo.

Reklama

Doporučované