Hlavní obsah

Chtěly Emiráty COP28 využít k prodeji ropy? Nesmysl, tvrdí předseda summitu

Foto: Shutterstock.com

Předseda COP28 Sultan al-Džabúr.

Reklama

Spojené arabské emiráty, které hostí klimatický summit COP28, chtějí podle dokumentů zveřejněných BBC klimatickou konferenci využít k jednáním o nových projektech s fosilními palivy. Předseda COP28 pravdivost dokumentů odmítl.

Článek

Uniklé dokumenty nasvědčují tomu, že Emiráty chtějí využít svého postavení, aby vyjednaly pro své firmy výhodné obchodní dohody o fosilních palivech s 15 zeměmi. O dokumentech informovala BBC.

Pořadatelský tým Spojených arabských emirátů původně skutečnost, že jednání mezi státy využíval k obchodním dohodám, nevyloučil. Předseda COP28 Sultan al-Džabúr, který je výkonným ředitelem státní ropné společnosti Adnoc a státní firmy pro obnovitelné zdroje Masdar, jež se v dokumentech k jednání objevovaly téměř vždy, se ale nyní na tiskové konferenci proti zprávám BBC ohradil.

Al-Džabúr uvedl, že cílem zprávy BBC bylo podkopat jeho předsednictví COP28. „Tato obvinění jsou falešná, nepravdivá, nesprávná a nepřesná,“ řekl.

Dokumenty měly být připravené pořadatelským týmem konference na jednání s minimálně 27 zeměmi. Týkaly se například jednání s Čínou o ochotě společně vyhodnotit obchodní příležitosti v Mosambiku, Kanadě a Austrálii v souvislosti se zkapalněným plynem. Další byly připravené pro jednání například s Německem, Kolumbií, Brazílií, Velkou Británií, Nizozemskem nebo Keňou.

O uniklých dokumentech jsme psali zde:

Podle BBC je snaha uzavírat obchody během klimatické konference ze strany OSN vnímána jako vážné porušení standardů chování prezidenta summitu a celé pořadatelské země.

Reklama

Doporučované