Hlavní obsah

Čínská populace i ekonomika zaznamenaly v roce 2022 pokles

Foto: Ju Peng, Profimedia.cz

Čínský prezident Si Ťin-pching.

Reklama

Populační úbytek byl největší za posledních šedesát let, ubylo asi 850 tisíc lidí. Zároveň se zmenšila i čínská ekonomika. Její růst meziročně zpomalil o tři procenta.

Článek

Čínská populace v tomto roce zaznamenala největší úbytek obyvatel za šedesát let. Hlavní příčinou je historicky nízká porodnost a nejvyšší úmrtnost od roku 1974. Experti Organizace spojených národů (OSN) předvídají, že populace Číny se do roku 2050 zmenší až o 109 milionů lidí. Indie by se už letos měla stát nejlidnatější zemí světa, píší agentury Reuters a Kjódó.

V Číně nyní podle národního statistického úřadu žije 1,411 miliardy lidí poté, co v roce 2022 10,41 milionu lidí zemřelo a narodilo se 9,56 milionu dětí. Úřad sčítá pouze obyvatele pevninské Číny, tedy bez Hongkongu, Macaa a Tchaj-wanu.

„Čínská populace se začala zmenšovat o devět až deset let dříve, než místní úřady i OSN předpokládaly. To znamená, že čínská demografická krize je ohromná… a čínská politika je postavená na chybných demografických datech,“ reagoval na zveřejněná data I Fu-sien, odborník na čínskou demografii z Wisconsinské univerzity v Madisonu.

Národní statistický úřad naopak v prohlášení uvedl, že lidé by z populačního úbytku neměli mít obavy, jelikož „celkové pokrytí pracovních sil stále převyšuje poptávku“, píše agentura Reuters.

Čína zaznamenala populační úbytek naposledy v 60. letech minulého století v období politických i hospodářských reforem, takzvaného Velkého skoku vpřed, diktátora Mao Ce-tunga. Následkem hladomoru tehdy zemřelo nejméně 20 milionů lidí.

Čím Rusové v Dnipru útočili?

Okolnosti nasvědčují tomu, že Rusko mířilo na jiný cíl. Ale zbraní, která je notoricky nepřesná a už několikrát zabíjela nevinné.

Agentura Kjódó uvádí, že Indie se již nejlidnatější zemí světa stala, zatímco Reuters a AP s odvoláním na experty předvídají, že Indie s více než 1,4 miliardy lidí první místo zaujme v průběhu letošního roku.

Čínský statistický úřad dnes také informoval, že mužů je v Číně nadále víc než žen, a to 722,06 milionu ku 689,69 milionu. Příčinou toho je podle agentury AP čínská politika jednoho dítěte, od které Čína upustila v roce 2016. V zemi také roste míra urbanizace. Ve městech nyní trvale žije 920,71 milionu lidí, tedy 65,22 procenta populace.

Čínské úřady podle AP nenaznačily, že by existovala souvislost mezi populačním úbytkem a pandemií nemoci covid-19, která se z jedenáctimilionového města Wu-chan ve středočínské provincii Chu-pej rozšířila do celého světa a podle americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) má celosvětově na 6,7 milionu obětí.

Čína se po náhlém a rychlém rozvolnění…

...přísných protipandemických pravidel potýká s obrovským nárůstem vážně nemocných pacientů s covidem-19. Nemocnice jsou přeplněné a napilno mají i pohřební firmy a krematoria, píší agentury AFP a Reuters. Oficiální data ale o vážnosti situace nic nenapovídají - podle nich za poslední den zemřeli kvůli koronavirové infekci tři lidé a počet infikovaných už se nezveřejňuje vůbec. Zdroj: ČTK

Nulová tolerance covidu zpomalila ekonomiku

Co však lze považovat za přímý důsledek pandemie, je pokles čínské ekonomiky. Růst v roce 2022 meziročně zpomalil o tři procenta. Výsledek zaostává za oficiálním cílem, který čínská komunistická strana stanovila na zhruba 5,5 procenta.

Na vině pomalejšího růstu čínské ekonomiky jsou vládní omezení vyplývající z čínské nulové tolerance nákazy covidem-19, která držela miliony lidí doma, a propad na trhu s nemovitostmi, píší agentury AP a Reuters.

Ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 čínský HDP vzrostl o 2,9 procenta, o jeden procentní bod pomaleji než v předchozím tříměsíčním období. Výsledek pro poslední čtvrtletí loňského roku však předčil analytiky, kteří předvídali pomalejší meziroční růst o 1,8 procenta.

Tříprocentní růst za rok 2022 je kromě roku 2020, kdy udeřila pandemie covidu-19, nejslabším za téměř půlstoletí, píše Reuters.

Čína je za Spojenými státy druhou největší ekonomikou na světě. Analytici, s nimiž hovořila agentura Reuters, předpověděli pro rok 2023 její růst o 4,9 procenta poté, co čínská vláda v prosinci zrušila striktní pandemická opatření, která omezovala pohyb obyvatel a narušovala dodavatelské řetězce.

Klíčová bude podle expertů pro Čínu letos podpora domácí poptávky. Jelikož globální ekonomika balancuje na pokraji recese, „export z Číny se pravděpodobně do poloviny roku sníží“, uvedl analytik Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics.

Pokles globální ekonomiky předpovědělo v pondělí 73 procent z 4410 generálních ředitelů ze 105 zemí, kteří se zúčastnili průzkumu Global CEO Survey společnosti PwC. Firma jej představila na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Reklama

Související témata:

Doporučované