Hlavní obsah

Co bude dělat Merkelová? Nabídky zatím odmítá

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová v politickém „důchodu“. Na snímku den poté, co předala klíče od kancléřství svému nástupci, na nákupu ve svém oblíbeném řetězci ve čtvrti Berlin-Mitte.

Reklama

Bývalá německá kancléřka nestojí o funkci poradkyně OSN. Nechce být ani čestnou předsedkyní CDU.

Článek

Angela Merkelová předala 8. prosince funkci spolkového kancléře svému nástupci Olafu Scholzovi, zamávala z limuzíny na rozloučenou a od té doby jako by se po ní slehla zem. Němcům, kterým vládla 16 let, zpočátku možná příliš nechyběla. S odstupem měsíce a půl už ale začínají čím dál více řešit, co s Merkelovou bude dál.

Před pár dny vyšlo najevo, že 67letá politička odmítla nabídku generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese, aby se stala předsedkyní poradního výboru, který má řešit nakládání s globálními veřejnými statky, jako jsou pravidla světového obchodu, dopravy, nebo třeba vakcína proti nemoci covid-19.

Guterres, který má s výborem velké plány a slibuje si od něj podněty ke zlepšení mezinárodní spolupráce, poslal Merkelové nabídku poštou. Bývalá kancléřka s generálním tajemníkem „telefonovala, poděkovala a řekla mu, že nabídku nepřijme“, sdělila její kancelář.

Patrně nejvlivnější evropská politička uplynulých let neprojevila zájem ani o funkci čestné předsedkyně Křesťanskodemokratické unie (CDU), které dlouhá léta šéfovala. Podle bývalého předsedy CDU a neúspěšného kandidáta na kancléřský post v loňských volbách Armina Lascheta se Merkelová vyjádřila v tom smyslu, že obsazovat takovou funkci se už nyní nehodí.

„Čestného předsedu nemáme. Je to tradice z dřívějška, která už na spolkové úrovni v současnosti není,“ řekl Laschet v televizním rozhovoru. Připomněl, že posledním čestným předsedou CDU byl někdejší spolkový kancléř Helmut Kohl. Ten však z funkce odstoupil v roce 2000 kvůli skandálu s nekalým financováním strany.

Sama Merkelová žádné konkrétní plány před svým odchodem z kancléřského úřadu neprozradila. Uvedla jenom, že zatím nebude přijímat žádná pozvání k návštěvám, chce hodně spát a přemýšlet o tom, „co ji vlastně zajímá“.

Podle německých médií se pohybuje mezi Berlínem a venkovským bydlištěm v přilehlém Braniborsku. Spekulace o tom, že se bude stěhovat do Hamburku, Merkelová nedávno popřela.

Jedna z jejích blízkých spolupracovnic Beate Baumannová ještě v prosinci uvedla, že začínají společně pracovat na sepisování pamětí.

Reklama

Doporučované