Hlavní obsah

Další nepovolený protest. V Jakutsku přišly desítky lidí, píší média

Nepokoje zachvátily ruské Baškirsko minulý týden. Ilustrační videoVideo: telegram/news_sirena, telegram/SOTA

 

Reklama

Je to druhý případ manifestací v ruských regionech za poslední dva týdny, upozornila ruská redakce BBC. Demonstranti v Jakutsku požadovali pečlivé vyšetření vraždy a zesílení kontroly nad migranty.

Článek

V Jakutsku na východní Sibiři desítky lidí protestovaly kvůli vraždě místního obyvatele, ze které je podezřelý osmnáctiletý mladík středoasijského původu. Policie zatýkala demonstranty, uvedla ruská média. K protestu se vyjádřil i Kreml.

„Vraha jsme zadrželi. Je to občan Ruska jako vy. Chytili jsme ho, bude se vyšetřovat. Chlapi, proč jste se sešli?“ říká shromážděným lidem náměstek ministra vnitra regionální vlády a zástupce náčelníka policie pro veřejný pořádek Oleg Lebeď na videu, na které se odvolala BBC. Demonstranti se pak přemístili na jiné místo, kde je začali zatýkat policisté. Místní obyvatelé hlásí, že v Jakutsku nefunguje síť některých mobilních operátorů, z místa přichází mnoho stížností na výpadky populárních aplikací Telegram, WhatsApp a Viber. Úřady to podle serveru Meduza vysvětlily preventivní akcí cenzorního úřadu Roskomnadzor.

Vražda se stala již 21. ledna. Podle vyšetřovatelů na dvoře jednoho domu na Marxově sídlišti vypukla hádka mezi dvěma muži ve věku 26 a 18 let, během které ten mladší zasadil druhému smrtelnou „bodnořeznou ránu“ do hrudníku. Podezřelý se narodil v Tádžikistánu, ale má ruské občanství. Soud na něj dnes uvalil vazbu.

Šéf Jakutska Ajsen Nikolajev přislíbil objasnit všechny okolnosti, za jakých podezřelý získal ruské občanství, a zesílit bezpečnostní opatření, včetně kontroly nad migranty. Současně vyzval spoluobčany, aby nereagovali na „výzvy provokatérů“, z nichž část je v cizině. „Nyní, kdy skutečný nepřítel zabíjí naše spoluobčany, se musíme semknout jako nikdy!“ zdůraznil ve zjevné narážce na válku, kterou Rusko už 700. den vede proti Ukrajině.

Obyvatelé Jakutska nedemonstrují proti migraci poprvé. Na jaře 2019 se tu konala největší demonstrace za deset let, na které se sešli lidé pobouření zprávami o znásilnění sedmnáctileté místní dívky občanem Kyrgyzstánu. Migranti tehdy několik dní nemohli do práce kvůli hrozbám. Pobouřené obyvatele na schůzi v největším koncertním sále uklidňoval Nikolajev a tehdejší starostka, dodala BBC.

Deník Kommersant na svém webu zveřejnil video z dnešního protestu a ze zatýkání demonstrantů a také vyjádření mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova, který v souvislosti s demonstrací uvedl, že u Rusů již je určitá imunita vůči takovým provokacím a kromě toho dobře fungují orgány dbající o udržení veřejného pořádku.

Veřejné protesty jsou v Rusku velmi vzácné vzhledem k riziku zatčení, zejména od začátku války. Načasování je o to citlivější, že prezident Vladimir Putin kandiduje v březnových prezidentských volbách. I když o Putinově vítězství není pochyb, analytici tvrdí, že na regionální vůdce je vyvíjen tlak, aby udrželi situaci pod kontrolou a neudělali Kremlu během volební kampaně ostudu, poznamenala dříve agentura Reuters v souvislosti s protesty v Baškirsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované