Hlavní obsah

Další otřesné svědectví dítěte: Aby unikla smrti, pomazala se krví spolužáka

Foto: Profimedia.cz

Ve středu vystoupila před americkými zákonodárci 11letá přeživší texaské střelby v Uvalde Miah Cerrillová.

Reklama

Dva týdny po tragédii na základní škole v texaském Uvalde, při které 18letý Salvador Ramos zastřelil 19 dětí z prvního stupně a dva dospělé, vystoupila na výboru v americkém Kongresu jedna z dětských přeživších.

Článek

Tentokrát se nesmíme nechat umlčet. To je mantra všech, kteří přežili zatím poslední školní střelbu v USA. A rodin, jež při masakru v texaské škole v Uvalde přišly o své blízké.

Mnozí dorazili do Washingtonu, aby mohli před příslušným výborem Kongresu, který rozebírá útoky střelnými zbraněmi, promluvit o svých zkušenostech. A stát se hlasem, jenž přispěje k tomu, že Amerika změní pravidla pro prodej a držení zbraní.

Při slyšení nejnověji vypovídala 11letá Miah Cerrillová. Přeživší z Uvalde.

Dívenka popsala, jak její učitelka spatřila střelce skrze dveře. Stihla je zamknout. Pachateli se nicméně podařilo do třídy proniknout jinými dveřmi, které ji propojovaly s vedlejší učebnou.

Miah a ostatní děti se mezitím snažily co nejrychleji schovat za učitelskou lavici a tašky. „Řekl jí (paní učitelce) dobrou noc a pak ji střelil do hlavy… Potom zastřelil některé moje spolužáky,“ vypověděla.

Sama při incidentu utrpěla zranění, střepiny ji poranily na rameni a hlavě. Nejhorší jsou šrámy na duši, jak popsal dívčin otec.

„Dnes jsem přišel, protože jsem mohl přijít o dceru. Není to ta stejná dívka, se kterou jsem byl zvyklý si hrát… Kéž by se něco změnilo nejen pro naše děti, ale pro každé dítě na světě, protože školy už nejsou bezpečné. Něco se opravdu musí změnit,“ řekl v emotivním projevu Miguel Cerrillo.

Žákyně dále vypověděla, že se jí podařilo přežít jen díky tomu, že předstírala svoji smrti. „Myslela jsem si, že se (střelec) vrátí zpátky do třídy, takže jsem vzala krev (svého spolužáka) a všude jsem se s ní potřela… A byla jsem zticha,“ citovala její slova britská BBC.

Zákonodárcům následně vzkázala: „Už nechci, aby se něco podobného stalo.“ Na otázku, zda se cítí ve škole v bezpečí, uvedla, že ne.

Před členy Kongresu vystoupili i rodiče 10leté Lexi Rubiové. Tu Ramos postřelil fatálně. „Nechceme, abyste Lexi brali jen jako číslo… Byla inteligentní, soucitná, sportovní. Dneska tu jsme za Lexi a jejím hlasem vyzýváme k akci,“ uvedli její rodiče Felix a Kimberly, kteří apelují na větší regulaci zbraní v USA.

Hrůzy před legislativci popsal i texaský pediatr Roy Guerrero, který těla dětí po běsnění Ramose ohledával. „Nikdy nezapomenu na to, co jsem ten den viděl,“ řekl. Těla některých zastřelených dětí byla podle něj natolik zohavená, že je bylo možné identifikovat pouze podle jejich oblečení, uvádí americká CNN.

Po setkání výboru přistoupila Sněmovna reprezentantů ve středu večer k hlasování. To vyústilo ve schválení zákona, který zvyšuje věkovou hranici pro nákup poloautomatických zbraní z 18 na 21 let a zakazuje prodej velkokapacitních zásobníků.

Balík zákonů však zřejmě nemá šanci získat většinovou podporu v rovnoměrně rozděleném Senátu, píše deník The New York Times.

Pro zákon hlasovalo 223 poslanců, proti se jich postavilo 204.

Hlasování téměř přesně kopírovalo stranické rozdělení. Pro návrh Demokratické strany, který se snaží omezit počet zbraní mezi americkou veřejností, se vyslovilo jen pět republikánů.

Zbraňová politika se v USA znovu stala jedním z hlavních témat veřejné debaty právě po nedávných střelbách na základní škole v texaském Uvalde a v nemocniční budově v Oklahomě. Jen za uplynulý víkend zemřelo během 13 útoků střelců v USA nejméně 12 lidí a 70 jich bylo zraněno. Hromadných útoků střelnou zbraní bylo v USA letos už 246.

Reklama

Doporučované