Hlavní obsah

Další skandál ve Francii? Exministra obvinili z obtěžování a znásilnění

Foto: Profimedia.cz

Bývalý francouzský ministr životního prostředí Nicolas Hulot.

Reklama

Někdejší francouzský ministr Nicolas Hulot čelí obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Přišly s tím čtyři ženy v novém televizním dokumentu. Známý politik obvinění odmítá.

Článek

Několik žen obvinilo populárního francouzského environmentalistu a bývalého ministra životního prostředí ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Celkem čtyři ženy v televizním dokumentu uvedly, že na ně Hulot zaútočil. Nejedná se přitom o první obvinění, kterému bývalý člen vlády čelí.

Už před čtyřmi lety totiž dnes šestašedesátiletého Hulota obvinila ze znásilnění vnučka zesnulého socialistického prezidenta Françoise Mitterranda. Nejnovější dokument měl premiéru ve čtvrtek a Hulot už ženy označil za lhářky, obvinění dle svých vlastních slov rezolutně odmítá.

Pařížská státní zástupkyně uvedla, že se rozjíždí předběžné řízení, jehož účelem bude prozkoumat pravdivost tvrzení, které ženy vznesly. V dokumentu se mimo jiné říká, že se ženy navzájem neznají a že s obviněními přišly nezávisle na sobě, uvádí server The Guardian.

Jednou ze svědkyň je i jistá Sylvia, která v dokumentu neuvedla své celé jméno. Ta tvrdí, že ji Hulot donutil k orálnímu sexu ve svém voze uprostřed veřejného parku v květnu roku 1989, kdy Sylvii bylo pouhých 16 let. „Byla jsem mladá, nikdy jsem nic takového nedělala, vůbec jsem nechápala, co po mně chce,“ uvedla Sylvia.

Dodala, že se snažila Hulotovi bránit, ten ji ale k orálnímu sexu přímo donutil. „Když mne potom vysadil uprostřed Paříže, řekl mi jen, ať si upravím make-up, že je vidět, že jsem něco dělala,“ dodala pak Sylvia.

Další žena jménem Cécile pak uvedla, že ji měl Hulot obtěžovat v roce 1998 na francouzské ambasádě v Moskvě. Tam měla Hulotovi pomáhat vyřešit nespecifikované problémy na celnici.

Další ženy pak podaly svědectví o tom, jak se je Hulot snažil líbat, nebo o tom, jak Hulotovo okolí o jeho chování vědělo a stejně nic nedělalo, v lepším případě se jeho spolupracovníci snažili ženy varovat, ale sami nezasáhli.

Hulot byl prezidentským kandidátem v roce 2012, později také sloužil ve vládě prezidenta Emmanuela Macrona jako ministr pro ekologickou tranzici. V roce 2018 přišla francouzská média s tím, že měl Hulot znásilnit dceru vysoko postaveného politika, později se ukázalo, že šlo o Pascale Mitterrandovou, vnučku známého bývalého prezidenta Mitterranda.

Hulot následně rezignoval, ačkoliv tvrdil, že to je kvůli nesouhlasu s vládní environmentální politikou. Opakovaně se vyjadřoval tak, že sex s Mitterrandovou byl z její strany dobrovolný a sympatie byly vzájemné. Přišel dokonce s žalobou na média kvůli pomluvě, tu ale později stáhl.

Mitterrandová tvrdí, že ji Hulot znásilnil v roce 1997 na ostrově Korsika, když jí bylo 19 a na ostrově byla jako fotografka na stáži pro agenturu SIPA. Tu založil Hulotův blízký přítel. Obvinění, které tehdy Mitterrandová vznesla, přišla po promlčecí lhůtě, takže bylo vyšetřování ukončeno. Stejným způsobem to bez ohledu na výsledky vyšetřování dopadne i nyní a žádné trestní stíhání zahájeno být nemůže.

Reklama

Doporučované