Hlavní obsah

Další tajné dokumenty v Bidenově držení. Jejich povaha není zatím známa

Foto: lev radin, Shutterstock.com

V bývalé kanceláři amerického prezidenta Joea Bidena našli desítku vládních dokumentů. Další se hledají.

Reklama

Americký prezident Joe Biden se potýká se stejnou aférou jako Donald Trump. V jeho držení bylo nalezeno několik vládních dokumentů, které měly být předány státu. Případ zvyšuje tlak na jeho administrativu.

Článek

Právníci amerického prezidenta Joea Bidena našli několik dalších vládních dokumentů, které pocházejí z doby, kdy byl viceprezidentem. První s informací přišla americká televizní stanice NBC News. Mezi dokumenty mají být i ty s označením „přísně tajné“.

Během tří dnů se jedná už o druhý případ, kdy se u současného prezidenta našly vládní dokumenty, které měly být po skončení jeho mandátu viceprezidenta (funkci vykonával mezi lety 2009–2017) uloženy do Národního archivu.

O prvním nálezu byla veřejnost informována Bidenovými právníky v pondělí. Tyto dokumenty objevili v bývalé kanceláři Joea Bidena ve washingtonském think-tanku. Nalezeno jich bylo celkem deset. Část z nich byla označena jako „tajné“ či „přísně tajné“. Týkaly se témat jako Ukrajina, Írán nebo Velká Británie.

Zdroje blízké prezidentovi sdělily stanici CNN, že k nálezu první série dokumentů došlo na začátku listopadu. Ihned byla pověřena skupina, která začala s hledáním dalších.

O novém nálezu veřejnost zatím příliš neví. Bílý dům odmítl prozatím nová zjištění komentovat. Není tedy znám ani počet nově nalezených dokumentů, ani jejich povaha. Dokonce nebylo zveřejněno ani místo, kde byly nalezeny.

O situaci ohledně nálezu vládních dokumentů v Bidenově kanceláři jsme informovali zde:

Není také jisté, zda hledání dalších dokumentů skončilo, nebo dále probíhá. Detailnější informace by se měly objevit v příštích dnech.

Případu se věnuje jak americké ministerstvo spravedlnosti, tak FBI. Ministr spravedlnosti Merrick Garland pověřil prokurátora pro severní oblast státu Illinois Johna R. Lauscha, jmenovaného do funkce Donaldem Trumpem, aby přezkoumal, jak se dokumenty z Bílého domu dostaly do Bidenovy soukromé kanceláře.

O prohledávání Trumpova sídla

Dokumenty skladované v Trumpově floridském sídle mohly podle vyšetřovatelů obsahovat i ta nejstřeženější tajemství americké zpravodajské komunity. Většina nově zveřejněné zprávy je ale začerněná.

Lausch má připravit materiály, které Garlandovi pomohou rozhodnout, zda přistoupit k dalšímu vyšetřování a zda bude jmenován speciální státní zástupce, který se bude případu věnovat. Podobný postup byl použit i v případě Donalda Trump a vládních dokumentů nalezených v jeho floridské rezidenci v Mar-a-Lago.

Republikáni volají po tom, aby vyšetřování pokračovalo dál a speciální státní zástupce byl pro případ automaticky jmenován.

K případu promluvil také právník Bradley Moss, který se specializuje na případy týkající se národní bezpečnosti. „Biden ani jeho tým se podle mě nedopustili žádné kriminální aktivity,“ sdělil NBC News.

Reklama

Doporučované