Hlavní obsah

Další výhra pro Asada. Arabské společenství ho bere zpět

Foto: Profimedia.cz

Portrét Bašára Asada v Damašku.

Reklama

Liga arabských států přijala Sýrii zpět za plnohodnotného člena. Diktátor Bašár Asad tak pokračuje v úspěšném diplomatickém úsilí o svůj návrat na mezinárodní scénu.

Článek

Syrský diktátor Bašár Asad může slavit. Liga arabských států (LAS) v neděli jeho zemi s okamžitou platností přijala zpět mezi své členy, přestože členové organizace se k normalizaci vztahů s Asadovým režimem nestaví jednotně.

„Návrat Sýrie neznamená normalizaci vztahů mezi arabskými zeměmi a Sýrii. To je suverénní rozhodnutí, které musí každá země přijmout sama,“ prohlásil podle agentury Reuters generální tajemník LAS Abúl Ghajt.

Summity Ligy arabských států se Asadovi uzavřely v roce 2011, kdy brutálně zakročil proti demonstrantům v rámci revoluční vlny známé jako arabské jaro. Arabské země i Západ se tehdy shodovaly v tom, že právě Asad a jeho režim jsou hlavními viníky rozpoutání občanské války, při níž zahynuly stovky tisíc lidí.

Asadovy síly byly opakovaně obviněny i z použití zakázaných chemických zbraní, šokující fotografie civilistů otrávených chlorem oblétly svět. Stejně jako snímky fotografa vystupujícího pod přezdívkou Caesar, které zdokumentovaly mučení lidí v režimních věznicích.

Navzdory zločinům se ale v posledních měsících syrskému režimu daří postupná normalizace vztahů s okolními státy. Nejdříve se Spojenými arabskými emiráty, poté i s Ománem. Asadovi nahrálo i nedávné saúdsko-íránské smíření, po němž se Damašek s Rijádem dohodly, že opět otevřou své ambasády.

Sýrie v rozkladu

Situace v Sýrii byla katastrofální už před zemětřesením, a to i v Asadem ovládané části země:

Důvod k opětovnému navázání vztahů s Asadem popsal už na počátku dubna Seznam Zprávám Aron Lund, specialista na Sýrii ze Švédské agentury pro výzkum obrany (FOI): „Hlavním důvodem je to, že arabské státy vidí Asada jako vítěze války. Mnohé z nich by ho rády už před lety viděly padnout, nezdá se ale, že by odcházel.“

Lund poukázal na odlišnou perspektivu Evropanů a Američanů na jedné straně a arabských zemí na straně druhé. „Pro arabské země je Sýrie částí jejich sousedství. Z mnoha důvodů potřebují být v kontaktu s její vládou a nepřejí si trvalou nestabilitu v regionu. I když s ní mají neshody a konflikty, budou moci s Asadem alespoň napřímo jednat,“ domnívá se Lund.

Podle něj by jedinou alternativou bylo partnerství se syrskou opozicí v Turecku, která ale nemá na zemi žádný vliv. „To je prostě neudržitelné,“ soudí expert.

Americké ministerstvo zahraničí obnovení syrského členství v LAS kritizovalo. „Nevěříme, že si Sýrie návrat do Ligy arabských států v tuto chvíli zaslouží,“ uvedlo podle agentury Reuters tiskové oddělení úřadu. Washington ale prý s arabskými státy sdílí snahu dosáhnout bezpečnosti a stability v regionu.

Nedělní rozhodnutí LAS podle Reuters počítá s tím, že Jordánsko, Saúdská Arábie, Irák, Libanon, Egypt a generální tajemník organizace vytvoří ministerskou skupinu se zástupci syrské vlády a pokusí se najít řešení humanitární a politické krize v Sýrii, jak požadovaly některé státy.

Součástí by mělo podle agentury být mimo jiné zajištění cest pro dodávky pomoci do Sýrie. Zásoby se nedostávají hlavně do oblastí kontrolovaných opozicí a situace se příliš nezlepšila ani po zemětřesení z počátku roku. Psali jsme o tom například v tomto článku.

Reklama

Doporučované