Hlavní obsah

Další země chce na Ukrajině sjednat mír. Kyjev návrhy Indonésie odmítá

Foto: Cristopher rogel blanquet, Shutterstock.com

Škody spáchané ruským ostřelováním v ukrajinském městě Charkov.

Reklama

Indonéský ministr zahraničí na bezpečnostní konferenci představil mírový plán k ukončení války na Ukrajině. Žádá nová referenda v okupovaných oblastech, nebo vytvoření demilitarizované zóny, v níž by byly přítomny jednotky OSN.

Článek

Do řady zemí, které se chtějí stát zprostředkovatelem míru na Ukrajině, se přidala i Indonésie. Tamní ministr obrany Prabowo Subianto v sobotu představil návrh, který zahrnuje vytvoření demilitarizované zóny a uspořádání referenda pod taktovkou Organizace spojených národů (OSN) v okupovaných oblastech, uvedla agentura Reuters.

„Navrhuji, aby se v rámci jednání Šangri-La našel způsob dobrovolného prohlášení, které by vyzvalo Ukrajinu i Rusko k okamžitému zahájení jednání o míru,“ řekl Prabowo.

Demilitarizovaná zóna by měla být monitorována mírovými silami rozmístěnými OSN, vysvětlil indonéský představitel. Referendum by podle něj mělo být uskutečněno, „aby se objektivně zjistilo přání většiny obyvatel jednotlivých sporných oblastí“.

Návrh indonéský ministr představil na asijském bezpečnostním fóru Šangri-la v Singapuru, kde se setkávají obranní představitelé i analytici z celého světa.

Mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Oleg Nikolenko tento plán odmítl a zopakoval stanovisko Kyjeva, že Rusko by mělo stáhnout své vojáky z Ukrajiny. Nikolenko prohlásil, že Rusko se dopustilo agrese tím, že obsadilo ukrajinské území, a jakékoli návrhy na příměří by mu jen umožnily přeskupit síly a posílit se.

Afrika jako mírotvůrce?

Africké země se hlásí o slovo. Koalice v čele s JAR chce zprostředkovat mír na Ukrajině. „Tváří se, že něco vyjedná, ale ve skutečnosti její síla zásadní nebude,“ řekla pro Seznam Zprávy politoložka Tereza Němečková.

„Mezi Ukrajinou a Ruskou federací nejsou žádná sporná území, aby se na nich konala referenda. Na okupovaných územích se ruská armáda dopouští válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy. Rusko se nyní snaží všemi možnými způsoby narušit ukrajinskou protiofenzivu,“ poznamenal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhl desetibodový mírový plán, který vyzývá Rusko ke stažení všech svých vojsk z Ukrajiny. Nikolenko vyzval Indonésii, aby namísto vymýšlení nových návrhů Zelenského mírový plán podpořila.

Indonésie se přidala do klubu „neutrálních zemí“

Indonéský návrh navazuje na loňskou návštěvu prezidenta Joko Widoda v Moskvě a Kyjevě, kde nabídl, že bude hrát roli mírového prostředníka mezi jejich představiteli a obnoví mírové rozhovory. V té době byl předsedou skupiny velkých ekonomik G20.

Josep Borrell Fontelles, místopředseda Evropské komise, na stejném panelu jako Subianto poznamenal, že pokud by se vojenská podpora Ukrajině zastavila, válka by rychle skončila - ovšem s tím, že suverenita napadené země by podlehla vnější agresi.

„Nemůžeme přestat vojensky podporovat Ukrajinu, protože nechceme mír, který je …mírem kapitulace. Mír silnějšího,“ řekl Borrell.

Indonésie se svou iniciativou zařadila vedle Jihoafrické republiky, Brazílie nebo Číny, které věří, že jejich diplomacie může přivést válku na Ukrajině k míru. Všechny země spoléhají na svou „nestrannost“, tu nicméně západní státy zpochybňují.

Například Čína udržuje s Ruskem úzké ekonomické i diplomatické vztahy. Ruskou invazi na Ukrajinu Peking neodsoudil a sankce proti Moskvě na rozdíl od Západu nepřijal. Čínský mírový plán, který země představila na začátku roku, navíc nereaguje na hlavní požadavky Kyjeva.

Hlavním cílem Pekingu je vyhlášení příměří, konec protiruských sankcí a začátek mírového jednání, které přinese konec války na Ukrajině (více jsme psali zde).

Podobné je to s výroky brazilského lídra Luize Inácia Luly da Silvy, který tvrdí, že nejdůležitější je uzavřít mír a vyjednávat za každou cenu. Jeho tvrzení ale doprovází prohlášení, která nemají daleko k ruské propagandě.

Reklama

Doporučované