Hlavní obsah

Dalších pět lidí zemřelo v Gaze při střelbě a tlačenici u konvoje s jídlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Tlačenice o jídlo v utečeneckém táboře Jabalia (snímek z 27. března).

Reklama

Humanitární krize v Pásmu Gazy trvá už několik měsíců. Zhoršují ji i opakující se střety u humanitárních konvojů. Při posledním takovém zemřelo v sobotu pět lidí.

Článek

Pět lidí v sobotu zemřelo a desítky dalších utrpěly zranění při střelbě a tlačenici ve městě Gaza při příjezdu kamionů s jídlem, informovala agentura AFP s odvoláním na palestinský Červený půlměsíc. Jde o další úmrtí Palestinců, kteří se zoufale vrhají na dodávky s potravinami, aby získali jídlo pro své rodiny.

Humanitární krize v Pásmu Gazy trvá už několik měsíců kvůli válce Izraele s tamním hnutím Hamás.

Palestinský Červený půlměsíc uvedl, že tři z pěti mrtvých ve městě Gaza u konvoje s jídlem se stali obětí střelby. AFP s odvoláním na svědky napsala, že do vzduchu stříleli Palestinci, kteří dohlíželi na distribuci pomoci, i izraelská armáda, která v oblasti operuje. Neštěstí se stalo, když do místa přijelo asi 15 kamionů s moukou a dalším jídlem. Některé z nich několik Palestinců srazily, uvedla AFP.

Ve stejné čtvrti ve městě Gaza se stal podobný incident i minulý týden, kdy v chaosu při distribuci potravin zemřelo 21 lidí. Podle úřadů ovládaných Hamásem se stali obětí izraelské střelby, což izraelská armáda popřela.

V Pásmu Gazy se v posledních týdnech výrazně zhoršila humanitární krize a podle OSN tam hrozí hladomor. Mnozí kritizují Izrael, že brání větším dodávkám pomoci. Izrael obvinění odmítá a vinu svaluje na humanitární organizace, které podle něj nejsou schopné více pomoci v oblasti distribuovat, a na Hamás, který podle něj dodávky civilistům krade.

Reklama

Doporučované