Hlavní obsah

„Děti umírají, protože je nemůžeme léčit“. Německo bojuje s respiračním virem

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Němečtí doktoři varují před „katastrofickou situací“. Nárůst infekcí respiračním syncytiálním virem u kojenců dovedl dětská oddělení tamních nemocnic do bodu zlomu. Podle průzkumu v zemi zbývá méně než 100 dětských lůžek.

Článek

Německá asociace intenzivní péče uvedla, že dětská oddělení německých nemocnic jsou přetížena až na hranici únosnosti. Na vině je sezonní narůst případů respiračního syncytiálního viru (RSV) v kombinaci s nedostatkem kapacity i personálu.

Vlna respiračních infekcí u kojenců v Německu sílí alarmujícím tempem. Stále více dětí končí s akutním průběhem onemocnění na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice se ovšem dramaticky naplňují a spějí do neúnosného stavu, píše Deutsche Welle.

„V dětských nemocnicích máme v tuto chvíli katastrofální situaci,“ uvedl Florian Hoffmann, přednosta dětské nemocnice v Mnichově a generální sekretář Německé mezioborové asociace pro intenzivní a urgentní medicínu (DIVI).

„Situace je tak vážná, že skutečně musíme říci, že děti umírají, protože je už nemůžeme léčit,“ vysvětluje podle deníku The Guardian Michael Sasse, vedoucí jednotek dětské intenzivní péče v hannoverské univerzitní nemocnici.

Doktoři v Německu jsou postaveni před velmi složitá rozhodnutí. Musí určit, které děti umístí na omezený počet lůžek na jednotkách intenzivní péče a které pošlou zkusit štěstí do dalších nemocnic. Ty jsou často vzdálené více než 100 kilometrů.

Lůžek na dětských jednotkách intenzivní péče ale dramaticky ubývá po celém Německu. Podle DIVI nedávný průzkum odhalil, že už jich je v zemi volných pouze 83. Ze 110 dotazovaných nemocnic nemělo v poslední době jediné volné lůžko celkem 43 zařízení. DIVI varuje, že do budoucna se situace může ještě zhoršit.

Situace v České republice

Současný nárůst případů koronaviru je podle expertů zřejmě způsoben nedávným státním svátkem. Mezi lidmi se ale začíná objevovat chřipka a další respirační onemocnění. Chřipková epidemie by mohla přijít už před Vánoci.

RSV je běžný, vysoce nakažlivý virus, kterým se do věku dvou let nakazí téměř každé dítě. I přesto, že průběh bývá u většiny pacientů mírný, RSV je jednou z hlavních příčin, proč děti do pěti let končí v nemocnicích.

K současnému rozmachu respiračního syncytiálního viru přispělo zmírnění opatření proti šíření koronaviru, tvrdí odborníci. Děti, které se narodily během pandemie, neměly možnost vybudovat si přirozenou ochranu proti běžným zimním virům, neboť dlouhodobé uzávěry a restrikce bránily v jejich šíření. RSV tak nyní ve velké míře postihuje děti, jejichž imunitní systém není připraven se mu bránit.

Z průzkumu, který má podle serveru Tagesschau.de odrážet stav k 24. listopadu, vyplývá, že každá druhá z dotazovaných německých nemocnic byla v posledních 24 hodinách kvůli nedostatečné kapacitě nucena odmítnout přijetí alespoň jednoho dítěte. Podle DIVI se situace každým rokem zhoršuje.

Zlepšení nečekají němečtí doktoři ani v budoucnu. Naopak. „Pokud se prognózy potvrdí, pak se situace v nadcházejících dnech a týdnech výrazně zhorší,“ uvedl pro německou stanici n-tv Sebastian Brenner, vedoucí dětské jednotky intenzivní péče v univerzitní nemocnici v Drážďanech.

„Vidíme to například ve Francii a Švýcarsku. Pokud k tomu dojde, pak budou při léčbě vznikat problematická místa,“ dodal.

Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach ve čtvrtek oznámil, že vláda zmírní některé předpisy, aby usnadnila přesun zdravotních sester na dětská oddělení. Slíbil také, že v příštích dvou letech vláda dětským nemocnicím poskytne dalších 600 milionů eur.

Reklama

Související témata:

Doporučované