Hlavní obsah

Konspirace kolem požárů: dezinformátoři sdílí fotky „zbraně, co zapálila Havaj“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Matthew Thayer/The Maui News via AP, Profimedia.cz

Požáry sužují Havaj už několik dní.

Reklama

Požáry na Havaji, při nichž zemřelo nejméně 80 lidí, se rychle dostaly do hledáčku dezinformátorů. Ti ale svou konspirační teorii o zapálení ostrova vládou šíří pomocí snadno prohlédnutelné lži.

Článek

Konspirátoři se zaměřili na tragické požáry na Havaji, upozorňuje americký týdeník Newsweek.

Šíří se vymyšlená teorie, že katastrofě předcházela záměrná akce americké vlády. Konkrétně mělo jít o použití tzv. zbraně se směrovanou energií (překlad anglického označení directed-energy weapon, zkráceně DEW).

Jako „důkaz“ na sociálních sítích sdílejí fotky, které jsou několik let staré a vznikly za zcela jiných a snadno dohledatelných okolností.

„Jestli byly požáry na Havaji přirozené, tak co je tohle?“ cituje Newsweek jeden z  příspěvků na sociálních sítích, který pod popiskem sdílí pět let starou fotografii, která ovšem vůbec nepochází z Havaje.

Podobných případů je celá řada. Některé z nich sociální sítě Twitter či Facebook už doplňují o informace o skutečném původu fotek, ne vždy se to ale správcům podaří dostatečně rychle.

Například tento příspěvek na twitteru sdílí video z TikToku, v němž kdosi prohlašuje, že mu kamarád z Havaje poslal fotku, která má dokazovat, že na Havaji byly použity DEW. Ve skutečnosti ale tato fotka, jak ověřila agentura AP, pochází z požáru ropné rafinerie v Ohiu, ke kterému došlo v roce 2018.

Konkrétně tento účet má na twitteru asi 18 tisíc sledujících. V jeho popisku stojí za emotikonem srdce nápis „Amerika, Ústava, Bůh, Zbraně, Xbox a Satira“ a pod ním je výzva k podpoře „našich vlastenců“ s odkazem na stránky, kde se dá objednat oblečení potištěné americkými vlajkami nebo jménem exprezidenta Donalda Trumpa.

Stejné video sdílela další více než stovka účtů a neznámo kolik lidí ho vidělo už na TikToku.

Podobných příspěvků je nespočet a šíří se například i na Instagramu. Často sdílená je i tato fotka, která sice může vypadat jako použití laserové superzbraně, ale ve skutečnosti zachycuje scénu po startu rakety SpaceX v roce 2019.

Dezinformátoři v tomto případě používají známou taktiku, kdy najdou reálnou fotku nebo video, ale zasadí je do vymyšleného kontextu.

Ověřit si původ snímku, nebo minimálně zjistit, že už byl na internetu o několik let dřív, než došlo k požárům, jde během několika kliknutí skrze vyhledávání Googlu nebo řadu dalších nástrojů.

Přesto tento laciný trik může slavit úspěch - jen tento jediný příspěvek s fotkou ze startu rakety, který můžete vidět nad tímto odstavcem, viděly přes dva miliony lidí.

Stejná taktika, spočívající v použití kousku pravdy a následného doplnění nesmyslem, je pozorovatelná nejen ve fotkách, ale v samotné teorii.

DEW totiž nejsou jen záležitostí science-fiction, ale existují a pracuje s nimi i americká armáda. Ta je podle Newsweeku označuje za „vysoce energetické lasery a další silné elektromagnetické prostředky, které využívají koncentrovanou elektromagnetickou energii k boji proti nepřátelským silám a prostředkům“.

Co se týče skutečných příčin požárů, jejich katastrofálním rozměrům pravděpodobně pomohla předcházející epizoda sucha, malá vlhkost vzduchu a silný vítr způsobený hurikánem Dora.

Úřady nicméně uvádí, že příčiny katastrofy budou ještě předmětem vyšetřování. My jsme se tématu podrobněji věnovali v tomto článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované