Hlavní obsah

Humanitární pomoc v Gaze obnovena. Do Pásma přijely první kamiony

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Blízkovýchodní krize trvá už bezmála dva měsíce. Ilustrační fotografie.

Reklama

Do Gazy přijely první kamiony s humanitární pomocí. Je to poprvé od pátečního rána, kdy došlo k obnovení bojů mezi Izraelem a Hamásem.

Článek

Přes hraniční přechod v Rafáhu dnes do Pásma Gazy přejelo několik desítek kamionů s humanitární pomocí. Jedná se o první dodávky od chvíle, kdy došlo bylo v pátek ráno K ukončení několika denního příměří.

OSN tehdy uvedla, že Pásmo Gazy čelí obrovské humanitární krizi, a obnovení bojů v oblasti dnes označila za katastrofu.

O obnovení dodávek dnes informoval server The Times of Israel s odvoláním na vyjádření palestinského Červeného půlměsíce, jenž uvedl, že od svých egyptských partnerů obdržel první kamiony s pomocí.

Informaci potvrdila i agentury Reuters. Podle zdrojů agentury nyní humanitární konvoj zamíří ke kontrole, než bude pokračovat v cestě dále na území Pásma Gazy. Podle zdrojů Reuters překročily přechod v Rafáhu dvě cisterny s palivem a 50 kamionů s humanitární pomocí.

Přechod v Rafáhu je jediný vstupní bod pro dopravu humanitární pomoci do Pásma. Během příměří se dodávky výrazně zvýšily, podle humanitárních organizací ale nestačí pro 2,3 milionu lidí v izolovaném prostředí, z nichž většina se tísní v jižní části Pásma.

Reklama

Doporučované