Hlavní obsah

Do Mexika se vrátily býčí zápasy. Ochránci zvířat v metropoli protestovali

Foto: Shutterstock.com

V Mexico City se konaly býčí zápasy po dvouleté pauze. Ilustrační fotografie.

Reklama

Několik stovek ochránců zvířat v Mexiko City v neděli protestovalo proti tomu, že se do metropole skoro po dvou letech vrátily býčí zápasy. V Plaza México, největší aréně pro býčí zápasy na světě, se ale radovaly tisíce lidí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V neděli se v mexickém hlavním městě Mexico City konaly první býčí zápasy od roku 2022. Soudce tehdy nařídil praktiku, která v Mexiku sahá až do 16. století, pozastavit na dobu neurčitou. Nejvyšší soud ale minulý měsíc rozhodnutí zrušil, informuje britská BBC.

Právní bitva mezi zastánci a odpůrci ještě neskončila – místní média informují, že soudci zatím rozhodli pouze o technických aspektech, o podstatě případu ještě ne. Prezident Andrés Manuel López Obrador mimoto navrhuje, aby se o budoucnosti býčích zápasů v Mexiku rozhodlo v referendu.

Několik hodin před oficiálním začátkem se na náměstí Plaza México shromáždilo asi 300 lidí, kteří proti býčím zápasům protestovali. Někteří aktivisté křičeli „Vrazi!“ a „Náměstí padne!“, jiní hráli na bubny nebo stáli s nápisy „Býčí zápasy jsou sadismus“.

„Mučení není umění, není to kultura,“ křičeli podle BBC demonstranti poblíž býčí arény Plaza México, která je mimochodem největší arénou pro pořádání býčích zápasů na světě. Lidé také mávali transparenty, mimo jiné s hesly jako „Už žádná smrt nevinných“. Jiní měli na sobě masky býků a pomalovali se červenou barvou.

Uvnitř zaplněné arény však tisíce lidí oslavovaly návrat zápasů „fiesta brava“, jak se býčím zápasům říká ve španělštině, hlasitými pokřiky „Ať žije svoboda“. Podle agentury AP tam panovala slavnostní nálada, lidé jedli, pili a fotografovali se. „Jsem velmi nadšený,“ řekl pro AP Aldo Palacios, který do arény přivedl své dvě děti.

V neděli se v zemi, kde tradice býčích zápasů sahá do 16. století, zápasilo s celkem šesti býky – všichni byli zabiti. Podle organizace Humane Society International je každoročně na celém světě při býčích zápasech zabito přibližně 250 000 býků. Býčí zápasy jsou stále legální v mnoha oblastech Mexika, které je jednou z mála zemí, kde je tato praxe stále povolena. K dalším patří Francie, Portugalsko, Kolumbie, Venezuela, Peru a Ekvádor. Ve Španělsku je tato praktika rovněž legální, ale zakázala ji celá řada měst, kde dříve byly zápasy populární.

Reklama

Související témata:
Býčí zápasy

Doporučované