Hlavní obsah

Dotazníky proti Johnsonovi. Britská policie rozšiřuje vyšetřování večírků

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson již celé měsíce čelí výzvám k rezignaci.

Reklama

Britská policie rozjíždí rozsáhlé vyšetřování. V operaci Hillman se kvůli sérii lockdownových večírků zaměřuje na osoby z nejvyšších pater domácí politiky, včetně předsedy vlády Borise Johnsona a jeho manželky Carrie.

Článek

Vyšetřování aféry Partygate nabírá jasnějších obrysů. Tento týden začala britská Metropolitní policie kontaktovat více než padesát osob, které nějakým způsobem spojuje s událostmi, jež se konaly v období od května 2020 do dubna 2021.

Policisté mezi ně řadí zaměstnance premiérova sídla v Downing Street i státní úředníky. A podle britského listu The Guardian nejspíš i samotného ministerského předsedu Johnsona a jeho choť Carrie, kteří se údajně také zúčastnili nepovolených akcí.

Zkontaktované osoby budou mít sedm dní na to, aby vyplnily formální dotazník. Zvláštní tým Metropolitní policie pak odpovědi přezkoumá. Cílem dotazníků je podle deníku The Times zjistit, zda měli zúčastnění „rozumný důvod“ se akcí zúčastnit, a také vyhnout se formálním výslechům.

Guardian upřesnil, že samotné zaslání dotazníku vybraným osobám ještě neznamená, že budou jakkoliv potrestány – pokud ovšem policisté shledají, že došlo k porušení v dané době platných koronavirových restrikcí, bude viníkům pravděpodobně uložena pokuta.

O jak vysokou pokutu jde?

Za účast? 200 liber, v případě zaplacení pokuty do dvou týdnů 100 liber (necelých 5800 Kč, respektive necelých 2900 Kč).

Za organizaci většího večírku? 10 tisíc liber (necelých 290 tisíc Kč).

Kolik by mohl zaplatit Boris Johnson? I více než 12 tisíc liber (více než 347 tisíc Kč), protože je spojovaný s šesti akcemi a výše pokuty se s každým dalším prohřeškem zvyšuje.

Zdroj: The Times

Prosecco a brambůrky

Někteří lidé, mezi nimi je podle Timesů i premiér Johnson, se budou muset v dotaznících ospravedlnit kvůli údajné účasti na hned několika večírcích. Šéf britského kabinetu nicméně opakovaně tvrdí, že zákony neporušil.

Do hledáčku policie se teď ale – znovu – dostal i vánoční kvíz, který se konal v Downing Street 10 v prosinci roku 2020. Objevila se totiž fotografie, na níž Johnson a jeho zaměstnanci pijí v sídle britského premiéra prosecco, ujídají brambůrky – ověnčení vánočními ozdobami.

Údajně „virtuální“ vánoční kvíz se konal 15. prosince 2020. V době, kdy se nesměli setkávat lidé z různých domácností a vláda na Brity apelovala, aby nepořádali vánoční večírky.

„Metropolitní policie tuto událost již dříve vyhodnotila a na základě tehdy dostupných důkazů došla k tomu, že nesplňuje podmínky trestního stíhání. Takový závěr se nyní přezkoumává,“ uvedli podle The Guardian k prošetřování vánočního kvízu policisté.

Někdejší Johnsonův poradce Dominic Cummings, který proti britskému premiérovi v současnosti tvrdě brojí, na Twitteru k fotografii napsal, že „existují mnohem lepší snímky“. Mimo jiné z party, jež se měla konat přímo v bytě ministerského předsedy.

Dopisy o nedůvěře

Policejní vyšetřování nepovolených večírků navázalo na dokončení zprávy britské vysoce postavené úřednice Sue Grayové. Očekávaný dokument se dostal na veřejnost na konci ledna a na premiéra se kvůli jeho závěrům snesla další sprška kritiky.

Nesouhlas vyjadřují nejen členové opozice, u nichž nejde o nic překvapivého, ale také řada konzervativců. Tedy členové Johnsonovy strany. Bývalý ministr obrany Tobias Ellwood například podle BBC sdělil, že „premiéra už nemůže dál podporovat“.

Jeho kroky a nepravdy zastiňují výjimečnou práci, již odvádí tolik skvělých ministrů.
Tobias Ellwood, konzervativní poslanec.

Johnsonova budoucnost v Downing Street je nyní v rukou konzervativních poslanců. Aby vyvolali hlasování o nedůvěře vůči svému lídrovi a tedy i premiérovi, je zapotřebí, aby nejméně 54 z nich odevzdalo stranické komisi dopis, v němž právě nedůvěru vyjádří.

Není zcela jasné, kolik Toryů už takové psaní komisi postoupilo. Podle britských médií jsou jich už ale desítky a dosažení hranice čtyřiapadesáti členů Dolní sněmovny je na dosah.

Reklama

Doporučované