Hlavní obsah

Vojáky v ruském táboře stříleli Tádžikové kvůli víře, tvrdí Kyjev

Foto: Profimedia.cz

Vojenské cvičení ruské armády. Snímek je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 11 lidí zahynulo a dalších 15 utrpělo zranění při střelbě ve výcvikovém středisku v Bělgorodu. Na cvičišti, kde se připravovali do války ruští dobrovolníci, začali střílet dva muži. Podle Kyjeva šlo o Tádžiky.

Článek

Do vojáků na cvičišti poblíž ukrajinských hranic podle ruských médií odkazujících se na ministerstvo obrany začala střílet dvojice vojáků z nejmenovaného bývalého sovětského státu.

Podle Oleksije Arestovyče, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, citovaného v neděli agenturou Reuters, šlo o dva Tádžiky, kteří se s ostatními hádali kvůli náboženství. Reuters nicméně dodává, že tádžický původ útočníků zatím nelze ověřit z jiného zdroje než od Arestovyče.

Tádžikistán je postsovětskou republikou s významnou muslimskou většinou; až 98 procent obyvatel vyznává nějakou formu islámu. V Rusku je naopak dominantním náboženstvím pravoslaví.

Střelba se odehrála uprostřed „částečné“ mobilizace, kterou 21. září nařídil prezident Vladimir Putin. Vyhlášení mobilizace vyvolalo protesty a přimělo statisíce lidí k útěku z Ruska. Podle úřadů má být do armády povoláno 300 000 záložníků, a to především lidé s předchozími bojovými zkušenostmi. Podle neoficiálních zpráv ale má být povoláno do armády na milion mužů.

Ruské vedení tvrdí, že mobilizace se bude týkat pouze lidí, kteří v armádě sloužili v nedávné době. Aktivisté a skupiny na ochranu práv ale informovali, že vojenské odvodní úřady shromažďovaly lidi bez jakýchkoli zkušeností s armádou. Někteří z nich byli navíc ze zdravotních důvodů nezpůsobilí ke službě.

Někteří z čerstvě povolaných záložníků podle agentury AP zveřejnili videa, na nichž jsou nuceni spát na podlaze nebo dokonce venku a dostávají zrezivělé zbraně, než jsou posláni do předních linií. Úřady přiznaly, že mobilizace byla často špatně organizovaná, a slíbily, že situaci zlepší.

Reklama

Doporučované