Hlavní obsah

Dva občané Tádžikistánu skončili kvůli podezření z terorismu ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Studio MDF, Shutterstock.com

Terčem teroristů se stala Crocus City Hall. Ilustrační fotografie

Reklama

Ruský soud ve středu uvalil vazbu na dva občany Tádžikistánu, zadržené v Dagestánu kvůli podezření, že patří k teroristické organizaci. Moskva se i nadále snaží útok spojit s Ukrajinou, která toto nařčení popírá.

Článek

Ruský soud uvalil vazbu na dva občany Tádžikistánu, zadržené v Dagestánu kvůli podezření, že patří k teroristické organizaci, píše TASS. Podle vyšetřovatelů podezřelí nelegálně obstarávali zbraně, které uschovávali ve svém bydlišti v Kaspijsku, asi dvě desítky kilometrů od Machačkaly, správního střediska Dagestánu.

TASS připomíná dřívější vyjádření vyšetřovatelů, že jeden ze zadržených v Dagestánu se při výslechu přiznal, že z Machačkaly dovezl do Mytišči u Moskvy zbraně pro pachatele útoku na koncertní síň v Crocus City Hall v Krasnogorsku na předměstí Moskvy. Útok si podle úřadů vyžádal nejméně 144 obětí a 551 zraněných.

Úřady poté zadržely 11 podezřelých, včetně čtyř předpokládaných útočníků. Deset z nich vzal mezitím soud do vazby. Moskevský městský soud dnes také zamítl odvolání Isroila Islomova proti uvalení vazby kvůli napomáhání teroristům. „Islomov starší plně odmítá vinu, o teroristickém útoku nevěděl,“ řekla novinářům advokátka Zalina Jesenovová.

Proti vazbě se odvolali také jeho synové Dilovar a Aminčon. Všichni tři – společně s Islomovem – přišli na policii dobrovolně, když se o útoku dozvěděli. Vyšetřovatelé je nicméně obvinili z účasti na teroristickém útoku, stejně jako sedm ostatních podezřelých figurujících v případu.

Dilovar byl posledním majitelem vozidla, kterým na místo přijeli a po útoku prchali čtyři předpokládaní pachatelé. Aminčon tento vůz dříve používal jako taxikář. Kromě Islomovových se proti vazbě odvolal také podnikatel Ališer Kasimov, který pronajal byt jednomu z obviněných z útoku. Devět z deseti obviněných pochází z Tádžikistánu, dodala BBC. Kasimov podle médií pochází z Kyrgyzstánu.

K útoku v Krasnogorsku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát, jejíž afghánská odnož podle médií verbuje své přívržence i v bývalých sovětských republikách ve Střední Asii. Moskva nicméně nadále - bez předložení důkazů - hledá napojení na Ukrajinu, proti které už déle než dva roky vede válku. Ukrajina opakovaně odmítla jakýkoli podíl na útoku.

Reklama

Doporučované