Hlavní obsah

Rusové věří Kremlu. Víc než polovina viní z útoku u Moskvy Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Studio MDF, Shutterstock.com

Koncertní hala Crocus v Krasnogorsku u Moskvy po teroristickém útoku.

Reklama

K březnovému teroristickému útoku se už několikrát přihlásil Islámský stát. Moskva ale viní Kyjev, prý k tomu má i důkazy, čemuž věří i většina Rusů.

Článek

Více než 50 procent Rusů věří, že za teroristickým útokem na koncertní síň Crocus City Hall v Krasnogorsku na předměstí Moskvy stojí Ukrajina. Ukázal to čerstvý průzkum provedený institutem Open Minds, na jehož výsledky upozornil list Financial Times. Šetření se zúčastnilo 652 respondentů.

Ukrajinu ze zosnování teroristického útoku z 22. března viní ruští vyšetřovatelé i představitelé státu navzdory tomu, že k zodpovědnosti se opakovaně přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že mají pro svou verzi důkazy, které ale nepředložili veřejnosti.

Verzi s Islámským státem podle zmíněného průzkumu věří 27 procent respondentů a asi šest procent obviňuje takzvaný „kolektivní Západ“.

Výzkum dále ukázal, že respondenti ve věku od 18 do 30 let, kteří odsuzují válku na Ukrajině, byli častěji toho názoru, že za útokem stojí Islámský stát. Mezi všemi kritiky války si to myslelo 50 procent lidí, válečných zastánců se stejným názorem bylo pouze 12 procent.

Přes 75 procent všech dotazovaných pak považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za „naprosto spolehlivý zdroj informací“.

Ruské ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby Ukrajina nepokračovala v „teroristických akcích“, vydala Rusku odpovědné osoby a nahradila škody. Útok proti koncertní síni Moskva spojuje s útoky proti ruským rafineriím a dalším vojenským cílům. K těm se Kyjev nepřímo hlásí, účast na masakru 144 lidí v Krasnogorsku ale odmítá.

Reklama

Doporučované