Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že peníze na teror přišly z Ukrajiny. Islámský stát se znovu ozval

Foto: Profimedia.cz

Odklízení trosek z vyhořelé koncertní haly Crocus City Hall u Moskvy.

Reklama

aktualizováno •

Útočníci, kteří vraždili v koncertní hale v Krasnogorsku, obdrželi podle ruského vyšetřovacího výboru hotovost a kryptoměnu od Ukrajiny. Ani tentokrát Kreml konkrétní důkazy nezveřejnil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ruská státem plně kontrolovaná média v čtvrtek odpoledne uvedla, že vyšetřovatelé mají pádné důkazy o spojení teroristů s Ukrajinou. Tedy: Že se našly nitky mezi režimem v Kyjevě a skupinou osob, která minulý pátek spáchala teroristický útok v koncertní hale Crocus City Hall. Zahynulo 143 osob.

Vyšetřovatelé ovšem žádný z důkazů nezveřejnili. Svá tvrzení nijak nedoložili. Prakticky jen potvrdili slova, která – opět bez důkazů – bezprostředně po útoku pronesl ruský diktátor Vladimir Putin: Že za terorem je Ukrajina. Země, kterou Rusko před dvěma lety vojensky napadlo. Teď už válka trvá 764 dní.

Putinovo prohlášení o vině Kyjeva v následujících dnech převzala ruská propaganda. A to navzdory tomu, že se k útoku opakovaně přihlásil Islámský stát. Jeho stoupenci dokonce zveřejnili záběry natočené přímo v hale Crocus.

A teroristická organizace reagovala i nyní na čerstvá prohlášení z Moskvy - dalším přihlášením se k útoku. Jak uvedla agentura Reuters, mluvčí Islámského státu Abu Huthajfa al-Ansarí v nahrané zprávě zveřejněné na Telegramu ocenil bojovníky. A vyzval příznivce skupiny, aby se všude zaměřovali na „křižáky“ - zejména ve Spojených státech, Evropě a Izraeli.

Co tvrdí Moskva

„Vyšetřováním byly získány důkazy o spojení mezi teroristy a Ukrajinou,“ uvedl nyní na svém kanálu Telegram vyšetřovací výbor. „První výsledky vyšetřování plně potvrzují plánovitost akcí teroristů, důkladnou přípravu a finanční podporu ze strany organizátorů tohoto trestného činu. V důsledku práce se zadrženými teroristy, zkoumání u nich zabavených technických zařízení a analýzy informací o finančních transakcích byly získány důkazy o jejich napojení na ukrajinské nacionalisty,“ píše se dále v prohlášení.

Agentura RIA Novosti dodává, že podle vyšetřovatelů obdrželi pachatelé „značné množství peněz a kryptoměny ze sousední země“.

K tomu mělo pomoci dopadení další osoby. „Další podezřelý zapojený do systému financování terorismu byl identifikován a zadržen,“ stojí v prohlášení výboru.

Otázky a odpovědi

Zatímco Moskva veřejně ukázala podezřelé z pátečního útoku, kolem událostí zůstává celá řada otazníků, včetně toho, jak na ně bude dál reagovat režim. Seznam Zprávy připravily přehled toho, co o incidentu a jeho následcích víme.

RIA pak připomíná slova ředitele FSB (hlavní nástupnické agentury KGB) Alexandera Bortnikovova, který v úterý řekl, že to byl Kyjev, kdo teroristické útoky s islamisty naplánoval. A k útoku přispěly i západní zpravodajské služby.

„Jak poznamenal, za teroristickým útokem stojí Spojené státy, Británie a Ukrajina,“ píše ruská agentura. „Bortnikov zdůraznil, že se jedná o fakta, která jsou v tuto chvíli k dispozici. Jsou to sice zatím obecné informace, ale v této věci už dochází k určitému vývoji.“

Snímky zadržených v souvislosti s útokem u Moskvy:

+7

Nesmysl, zní z Kyjeva i Washingtonu

Kyjev, Londýn i Washington se proti tvrzení opakovaně ohradily. Vlády a zpravodajské služby těchto zemí naopak prohlásily, že nemají důvod pochybovat o vinících, kteří se k činu přihlásili – tedy o vině Islámského státu.

A za Kyjev se Washington postavil i teď. Tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má za „nesmysl“.

„Chtěl bych reagovat na nesmysly i propagandu, které v posledních dnech přicházejí z Kremlu a od ruské vlády ohledně teroristického útoku ISIS na koncertní síň v Krasnogorsku,“ cituje server The Hill mluvčího Bílého domu pro otázky národní bezpečnosti Johna Kirbyho. „V rozporu s veřejnými prohlášeními všech, kteří se snažili přehodit vinu na Ukrajinu, Spojené státy a všechny ostatní, aby to vyhovovalo jejich politickému narativu, je naprosto jasné, že za strašlivý teroristický útok v Moskvě z minulého týdne je odpovědný výhradně ISIS.“

Totéž ve čtvrtek vpodvečer uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. „Rusko minimálně od 15.  února 2024 vědělo o přípravách teroristického útoku. Tato informace se dostala ke zpravodajcům v Sýrii, odtud putovala do Moskvy. Nenechte si vyprávět pohádky, že se to všechno zhmotnilo zničehonic,“ citovala jej ukrajinská agentura Unian.

Kdo se k činu hlásí

Krveprolití na předměstí Moskvy má mít na svědomí Islámský stát-Chorásán (ISIS-K), což je afghánská větev teroristické organizace. První zmínky o ní pochází z roku 2014, kdy si rychle získala pověst mimořádně brutálního uskupení.

Právě tato odnož IS se v posledních dvou letech zaměřuje na Rusko, vysvětlil analytik zaměřený na teroristické organizace Colin Clarke. „ISIS-K obviňuje Kreml, že má na rukou muslimskou krev s odkazem na intervence Moskvy v Afghánistánu, Čečensku a Sýrii,“ poznamenal pro deník The New York Times.

Reklama

Doporučované