Hlavní obsah

Dva roky natvrdo za dceřin obrázek. Rus ale před úřady nepozorovaně uprchl

Foto: OVD-Info

Aleksej Moskaljov odsouzený ke dvěma letům vězení kvůli obrázku, který namalovala jeho dcera.

Reklama

aktualizováno •

Rok šikany ruských úřadů vůči jedné rodině vrcholí. Soud udělil dvouletý trest otci, jehož tehdy dvanáctiletá dcera loni v dubnu namalovala obrázek na podporu Ukrajiny.

Článek

Dva roky vězení za pouhý obrázek, který ještě navíc nenamaloval on sám. To je trest pro Alexeje Moskaljova z města Jefremov. Vynesl ho v úterý soud v Tulské oblasti v evropské části Ruska.

Moskaljov krátce před vynesením rozsudku utekl z domácího vězení, a tak se vynesení verdiktu nezúčastnil, uvedla podle exilového portálu Meduza mluvčí soudu. Jeho právník tvrdí, že se o útěku svého klienta dozvěděl až u soudu.

Moskaljov je otec samoživitel a jeho dceru úřady umístily do dětského domova. Podle reportáže BBC z minulého týdne dceru nikdo z blízkých neviděl od začátku března.

Obrázek, který se znelíbil ruské státní moci, nakreslila jeho dcera Máša, tehdy dvanáctiletá, loni v dubnu při hodině výtvarné výchovy.

Máša nakreslila ukrajinskou vlajku s nápisem „Sláva Ukrajině“, naproti ní ruskou vlajku s nápisem „Ne Putinově válce“. Na obrázku stály na straně Ukrajiny matka s dcerou, které se hrdě bránily letícím raketám z ruské strany obrázku.

Příběh Moskaljovových podrobněji:

Téma obrázku bylo jasně protiválečné, ale zcela dětsky nevinné. Mášina škola nicméně obrázek okamžitě nahlásila ruské policii a spustila tím rok plný šikany vůči Moskaljovovým.

Policie po udání zahájila vyšetřování Aleksejova chování na sociálních sítích. Vyvodila z něj, že otec dceru špatně vychovává. Nejdřív Aleksej dostal pokutu 32 tisíc rublů za protiválečné příspěvky na sociálních sítích a znevažování ruské armády. To je v zemi trestné už od počátků invaze na Ukrajinu.

Letos se ale případ dostal k soudu. Aleksejův obhájce Vladimir Bilijenko se domnívá, že jednání úřadů vůči rodině má jasnou politickou motivaci. Podle sousedů, s nimiž mluvila BBC, s rodinou nikdy žádné problémy nebyly. Nikdo jim ale nechce vyjádřit podporu veřejně, obávají se, že by to způsobilo nepříjemné následky i jim.

„Máša je hodné děvče a s otcem jsem nikdy žádný problém neměla,“ řekla o rodině pro BBC sousedka. „Bojím se však cokoliv udělat,“ dodala.

Jefremovská škola č. 9, kterou Máša navštěvovala, se k situaci pro britskou stanici odmítla vyjádřit. Proválečný postoj vedení školy však dokazují internetové stránky instituce, které jsou plné patriotických hesel podporujících ruskou agresi na Ukrajině.

Moskaljovovi podporovatelé, kteří dorazili na vynesení rozsudku, podle agentury ČTK upozornili, že soud projednal případ nezvykle rychle, a to za jediný den během pondělka. Moskaljov při pondělním zasedání soudu v závěrečné řeči prohlásil, že má negativní postoj ke „speciální vojenské operaci“ na Ukrajině, jak Moskva označuje svou invazi do sousední země.

Reklama

Související témata:

Doporučované