Hlavní obsah

Egyptské úřady na klimatické konferenci blokují přístup na internet

Foto: GagoDesign, Shutterstock.com

Snímek je ilustrační.

Reklama

Egyptské úřady blokují několik stovek webových stránek s lidskoprávním a ekologickým obsahem. Podle účastníků klimatické konference COP27 je obsah blokovaných stránek důležitý pro jednání o klimatické změně.

Článek

Účastníci klimatické konference COP27 si stěžují, že internetové připojení na konferenci jim neumožňuje přístup k některým internetovým stránkám, jako například Human Rights Watch (HRW).

Organizace Human Rights Watch by na konferenci měla společně s Amnesty International vést panelovou diskusi. Na rozdíl od HRW jsou stránky Amnesty normálně přístupné. Dále je nemožné dostat se například na stránky internetové blogové platformy Medium, egyptského nezávislého zpravodajského webu Mada Masr a televizní stanice Al-Džazíra.

Mládežnická klimatická organizace Earth Uprising (v překladu Zemské povstání) upozorňuje na to, že restrikce na egyptském internetu omezují její práci na konferenci. Podle lídryně této organizace Alexandrie Villaseñorové je „pravda a přístup k informacím zásadní pro řešení klimatické krize“.

Pozorovatelé a účastníci konference se domnívají, že blokace některých webů je pouze snahou egyptské vlády oddělit jednání o klimatu od lidskoprávních otázek.

V rámci konference egyptští poskytovatelé telekomunikačních služeb dočasně zrušili některá omezení, jako například možnost volání přes službu WhatsApp. Internetové stránky považované za nebezpečné pro egyptské úřady však zůstaly účastníkům COP27 uzamčené. K tomu používají sofistikované nástroje.

Podle několika skupin bránících svobodu na internetu egyptské úřady spolupracují s kanadskou firmou Sandvine. Nástroje poskytnuté touto firmou umožňují egyptské vládě blokovat internetový obsah dle libosti.

„Egyptské úřady zabraňují přístupu asi k 700 webovým stránkám. Je omezen přístup k informacím, které jsou důležité k jednáním na konferenci. Efektivní klimatická akce vyžaduje, aby více lidí vyjádřilo svůj názor, ne méně,“ řekl ředitel HRW pro životní prostředí Richard Pearshouse pro britský The Guardian.

Počet zakázaných webových stránek v Egyptě vzrostl po roce 2017, kdy byl zakázán zpravodajský web Mada Masr a Al-Džazíra. Proti Al-Džazíře egyptské úřady bojovaly už od roku 2013, kdy probíhal ostře sledovaný soud s jedním z novinářů této televizní stanice.

Kvůli klimatu lidé trpí, jednat se vyplatí

Dopady klimatických změn na ekonomiku pociťují lidé po celém světě, Česko není výjimkou.

V roce 2020 přišla lidskoprávní skupina Arabská síť pro informace o lidských právech (Arabic Network for Human Rights Information) a nezávislý deník Mada Masr s informací, že egyptské úřady zablokovaly přes 600 webových stránek.

Krátce před klimatickou konferencí organizace HRW upozornila na zásah egyptských úřadů proti ekologickému aktivismu a nezávislému výzkumu. Strach z uvěznění odsoudil mnoho egyptských aktivistů k exilu a znemožnil stoprocentní fungování egyptských ekologických organizací.

„Další překážkou pro nezávislý výzkum je omezení přístupu k informacím. Obrovská cenzura a systematická perzekuce novinářů znatelně omezily přístup k informacím o tématech, která jsou vládou označena jako nevhodná, včetně klimatických otázek a lidskoprávních problémů,“ uvedla organizace HRW ve své zprávě.

Reklama

Doporučované