Hlavní obsah

Erdogan hrozí vpádem do Sýrie a Iráku

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Reklama

Turecko už zahájilo leteckou odvetu za útoky, které připisuje prokurdským milicím. Prezident Recep Tayyip Erdogan ale nevylučuje ani pozemní úder v Sýrii i Iráku.

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí uvedl, že ofenziva proti kurdským milicím v Sýrii a Iráku by se nemusela omezovat pouze na vzdušné akce, ale mohla by mít i pozemní charakter. Informovala o tom agentura Reuters.

Výrok padl v reakci na smrtelný útok na turecké pohraniční město Karkamiş, který si vyžádal nejméně tři mrtvé a deset zraněných.

Podle Erdogana bude o možném zapojení pozemních sil jednat turecký generální štáb a ministerstvo obrany.

„Příslušné orgány, naše ministerstvo obrany a náčelník generálního štábu, společně rozhodnou o míře síly, kterou by měla použít naše pozemní vojska,“ upřesnil turecký prezident v rozhovoru s novináři po návratu z Kataru, kde se účastnil zahájení mistrovství světa ve fotbale.

Znovu přitom varoval, že všechny, kteří se na Turecko rozhodnou zaútočit, čeká tvrdá odplata. „Už dříve jsme varovali, že donutíme ty, kteří naruší naše území, zaplatit,“ dodal.

Džihádisté dobývají severozápad Sýrie. Turecko jim v tom nebrání

Islamisté z organizace Hajat Tahrír aš-Šám (HTS) v říjnu ovládli dříve kurdské město Afrín, které dosud řídily Tureckem podporované povstalecké skupiny. Bojovníci vzešlí z řad al-Káidy chtějí postupovat dál.

Erdogan také řekl, že o tureckých krocích v regionu nemluvil ani se zástupci Spojených, států ani Ruska. Obě velmoci se angažují v syrském konfliktu, Moskva na straně syrské vlády.

Na turecké pohraniční město v pondělí dopadlo pět raket vypálených ze severní Sýrie. Při útoku zemřeli tři lidé a deset bylo zraněno. Podle Turecka jsou na vině kurdské milice.

K útoku došlo den po tom, co Turecko provedlo nálety na základny kurdských milicí v severní Sýrii a Iráku. Sloužily podle nich k „teroristickým“ útokům na turecké území. Podle Ankary se podařilo zničit celkem 89 cílů.

Během náletů zahynulo nejméně 35 lidí, tvrdí exilová Syrská organizace pro lidská práva. Kurdské milice už tehdy varovaly, že útok nenechají bez odezvy.

Letecké údery byly reakcí Ankary na teroristický útok v Istanbulu z předminulého víkendu, který turecká vláda připisuje kurdským radikálům a při němž zahynulo šest lidí a 80 utrpělo zranění. Kurdské organizace podíl na činu odmítají (podrobněji o útoku zde).

Server France24 upozorňuje na to, že nejnovější vojenská akce Turecka by mohla problematizovat už tak složité vztahy mezi Tureckem a jeho západními spojenci. Dotknout by se mohla zejména vztahů se Spojenými státy, které v boji proti džihádistům z Islámského státu sázejí na syrské kurdské milice.

Reklama

Doporučované