Hlavní obsah

EU míří do dalšího vztahu závislosti, varují experti

Foto: Fahroni, Shutterstock.com

Práce na lithium-iontové baterii. Ilustrační foto.

Reklama

Čína má silné postavení v dodávkách dvou komponentů pro bezemisní výrobu elektřiny – lithium-iontových baterií a palivových článků.

Článek

Státy Evropské unie mohou být do roku 2030 hospodářsky odkázané na Čínu srovnatelným způsobem, jako byly donedávna na Rusku. Namísto ropy, plynu nebo uhlí, jejichž dovoz země EU z Ruska omezují od začátku invaze na Ukrajinu, jsou v případě Číny žádaným produktem lithium-iontové baterie a palivové články.

Před silnou závislostí na čínských zařízeních pro bezemisní výrobu elektřiny varuje dosud neveřejná odborná analýza španělského předsednictví EU, kterou získala agentura Reuters.

Dokument byl připraven pro schůzku lídrů EU o ekonomické bezpečnosti, která je naplánována na 5. října ve španělské Granadě. Představitelé členských zemí na ní budou jednat o návrzích Evropské komise na snížení rizika přílišné závislosti Evropy na Číně a větší orientaci směrem k Africe a Jižní Americe.

Analýza zdůrazňuje, že pokud chce EU splnit svůj cíl a do roku 2050 úplně přejít na bezemisní energetiku, bude se muset mnohem více zaměřit na skladování energie z nestálých zdrojů, jako jsou větrné nebo sluneční elektrárny.

„To prudce zvýší naši poptávku po lithium-iontových bateriích, palivových článcích a elektrolyzérech, v příštích letech by se měla znásobit 10- až 30krát,“ cituje Reuters z dokumentu.

Zatímco u elektrolyzérů je EU poměrně silná ve střední a sestavovací fázi výroby a zabírá v této oblasti více než 50 procent světového trhu, je velmi závislá na čínských palivových článcích, které přeměňují chemickou energii na elektrickou, a na lithium-iontových bateriích pro elektromobily.

Evropská komise si posvítí na čínské elektromobily

Předsedkyně Evropské komise ve svém projevu o stavu Unie prohlásila, že její podřízení už začali s prošetřováním státní podpory, kterou dostávají výrobci elektromobilů v Číně. Takové šetření je předzvěstí uvalení cel na dovážená auta.

„Bez zavedení silných opatření by evropský energetický ekosystém mohl být do roku 2030 závislý na Číně – sice jiným způsobem, ale podobně kriticky jako byl na Rusku před invazí na Ukrajinu,“ varovali experti.

Pro připomenutí – podle Evropské komise pocházelo v roce 2021 z Ruska 40 procent v EU spotřebovaného plynu, 27 procent dovezené ropy a 46 procent dovezeného uhlí. Odříznutí od velké části těchto zdrojů způsobilo v Evropě skok v cenách energií a podnítilo inflaci.

Studie španělského předsednictví EU také upozorňuje, že lithium-iontové baterie a palivové články nejsou jedinými slabinami na evropské straně. Podobný scénář může nastat v digitálně-technologické oblasti.

„Předpovědi uvádějí, že poptávka po digitálních zařízeních, jako jsou senzory, drony, datové servery, vybavení pro ukládání dat a jejich přenosné sítě v této dekádě rychle poroste,“ stojí v dokumentu.

Reklama

Související témata:

Doporučované