Hlavní obsah

Europoslanci chtějí zatrhnout aerolinkám fintu se skrytými náklady za kufry

Foto: Shutterstock.com

Letadlo společnosti Wizzair na letišti v polských Katovicích.

Reklama

Europoslanci plánují sjednocení rozměrů a cen palubních zavazadel v letadlech. Chtějí tak usnadnit cestování lidem, kteří létají s různými společnostmi a mají s různými požadavky na zavazadla potíže.

Článek

Reklamy nízkonákladových leteckých společností vypadají někdy velmi lákavě. Například do italské Pisy a zpět lze ve dnech 9. až 17. října letět z Prahy za pouhých 1500 korun. V této základní ceně je ale zahrnuto pouze malé zavazadlo, do něhož se ani ty nejnutnější věci na týden nevejdou. Když si ale chcete vzít standardní palubní kufr či batoh na deset kilogramů, připlatíte si 654 korun za jeden let. To dělá celkem 1308 korun navíc, cena zpáteční letenky se vám tak téměř zdvojnásobí.

Ceny palubních zavazadel se přitom v různých aerolinkách liší, stejně jako jejich rozměry. To podle poslanců Evropského parlamentu vytváří skryté náklady pro cestující a omezuje možnosti při srovnávání jejich nabídek. Když si totiž ve vyhledávačích letenek najdete nějaký spoj, obvykle se ukazuje jen základní cena, která u nízkonákladových společností zahrnuje jen malé zavazadlo typu dámské kabelky.

Problémy mohou mít i cestující, kteří během jednoho dne mění spoje a každý let mají jiného dopravce. Rozměry zavazadel se u nich mohou lišit, další potíže vznikají při změnách cestovních plánů.

Skupina europoslanců proto sepsala výzvu Evropské komisi, aby se zabývala standardizací rozměrů i cen palubních zavazadel. Zpravodajkou usnesení je místopředsedkyně největší europoslanecké frakce lidovců, Španělka Dolores Montserratová.

Francii vadí příliš levné létání

Přečtěte si o francouzských plánech, jak v čase klimatických změn regulovat létání:

„Jakákoliv standardizace, která by zjednodušila orientaci pro turisty i pracovníky, je ku prospěchu věci. Bylo to masivně podpořeno,“ řekla Seznam Zprávám lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová s tím, že v této otázce nepanuje žádný politický spor. Upozornila ale na fakt, že současné komisi pod vedením Ursuly von der Leyenové dobíhá mandát, a návrhem se tak proto bude zabývat až příští komise.

Výzvu podpořili i pirátští europoslanci: „Návrh reaguje na to, že některé společnosti, například Ryanair a další, tvoří skryté a dodatečné náklady, kdy se například těsně před odbavením objeví poplatek 70 eur, pokud probíhá odbavení u přepážky. Často jsou to dost nekalé praktiky, které byly doteď přehlížené a skoro tolerované. My jsme hlasovali pro, ochranu spotřebitelů obecně podporujeme,“ uvedla europoslankyně Markéta Gregorová.

Europoslanci žádají, aby se Evropská komise, jež se návrhem bude zabývat, plně řídila rozsudkem Soudního dvora EU z roku 2014, podle něhož by letecké společnosti neměly účtovat příplatek za příruční zavazadla, „pokud taková zavazadla splňují přiměřené požadavky na váhu a rozměry a vyhovují bezpečnostním požadavkům“. Nová legislativa by měla adresovat i další skryté náklady, například poplatky spojené s přidělováním míst, tvrdí poslanci.

Reklama

Doporučované