Hlavní obsah

Experti: Úřady v okupované Záporožské oblasti nepřímo vyhlásily nezávislost

Foto: Profimedia.cz

Záporožská jaderná elektrárna.

Reklama

Proruské úřady v Záporožské oblasti vydávají ukrajinské občany vstupující do okupovaného regionu za dočasné žadatele o azyl a tím nepřímo vyhlásily nezávislost regionu na Ukrajině, informoval americký Institut pro studium války.

Článek

Ruské okupační úřady neprávem klasifikují všechny Ukrajince vstupující na okupovaná území v Záporožské oblasti jako uprchlíky, kteří utíkají před pronásledováním na Ukrajině. Ve své pravidelné zprávě o válce na Ukrajině to napsal americký Institut pro studium války (ISW).

Nařízení také de facto identifikuje Ukrajinu jako samostatnou zemi, oddělenou od Záporožské oblasti, tak jak ji definoval okupační úřad.

Šéf okupační správy oblasti Jevhen Balickyj (rusky Jevgenij Balickij) podepsal dekret, na jehož základě se lidé musí registrovat. Zavádí také dočasné identifikační formuláře pro všechny „osoby bez státní příslušnosti“.

Napětí v ukrajinském Záporoží nadále přetrvává. V oblasti pokračuje ostřelování a boje.

Generální tajemník OSN António Guterres označil situaci v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně, která je největší v Evropě, za kritickou. „Jaderné šavlování musí přestat…musíme zasednout k jednacímu stolu, aby se zmírnilo napětí a jednou provždy ukončily závody v jaderném zbrojení,“ uvedl Guterres v prohlášení zveřejněném po pondělním zasedání velvyslanců v Radě bezpečnosti OSN.

K ukončení bojů v Záporožské oblasti vyzvali také lídři Spojených států, Británie, Francie a Německa. Po nedělním konferenčním hovoru vyzvali ke zdrženlivosti v okolí Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině.

Moskva v úterý požádala, aby se ještě dnes konalo zasedání Rady bezpečnosti OSN, na kterém by se projednala situace v Záporožské jaderné elektrárně. S odkazem na ruskou státní tiskovou agenturu RIA a zástupce ruského velvyslance při OSN Dmitrije Poljanského o tom informoval deník The Guardian. Zda se schůzka bude konat, zatím zůstává nejasné.

Rusko a Ukrajina se v posledních týdnech opakovaně vzájemně obviňovaly z ostřelování bezprostředního okolí elektrárny, jež se nachází ve městě Enerhodar v Záporožské oblasti a kterou stále řídí ukrajinští technici.

Americký Institut pro studium války také informoval o ruských snahách ve vytváření nových takzvaně dobrovolnických oddílů. Rekruty pro doplnění armádních stavů hledá zejména v Přímořském kraji na Dálném východě; slibuje jednorázový bonus 300 000 rublů (124 000 Kč) a měsíční plat 200 000 rublů (83 000 Kč), uvádí ISW.

Reklama

Doporučované