Hlavní obsah

Z Česka to klame. Normální zima? Ani náhodou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Nina Alizada, Shutterstock.com

Snímek z poloviny ledna z pláže ve španělském Benidormu na pobřeží Středozemního moře.

Reklama

Z Česka se může zdát, že po konci extrémním počasím protkaného roku 2023 přišla veskrze normální zima. Globálně to ale neplatí. I leden 2024 je měsícem plným teplotních rekordů – padají skoro na všech kontinentech včetně Evropy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Loňský rok byl nejteplejším v historii měření. Podle klimatologů je kvůli pokračujícímu oteplování klimatu i atmosférickému a oceánskému jevu El Niño velmi pravděpodobné, že i letošek bude přinejmenším velmi teplý.

Ač se to v Česku nemusí zdát, leden jim dává velmi výrazně za pravdu. Rekordní teploty padají v poslední době po celém světě.

Například ve Španělsku minulý týden teploty na více místech stoupaly až ke 30 °C. Ve vesnici Gavarda nedaleko Valencie bylo podle tamních meteorologů naměřeno dokonce 30,7 °C, což je víc než dosavadní celoevropský lednový rekord (hodnota ale ještě není oficiálně potvrzená).

Server Euronews píše, že dílčí rekordy padly na více než 90 místech. Minulý čtvrtek se průměrná maximální teplota v jihoevropské zemi pohybovala mezi 18 a 19 °C, přitom průměrná dlouhodobá maximální teplota pro leden je 10,6  °C.

Ve stanici u vesnice Fredes, která leží 1200 metrů nad mořem a v lednu obyčejně bývá zasněžená, bylo 21,6 °C a v noci teplota nespadla pod 10 °C.

Jak teplý byl rok 2023

Extremitu loňského roku shrnuli ve výroční zprávě vědci z unijní služby Copernicus.

Ve stejnou dobu panovaly vysoce nadprůměrné teploty v další zemi na Pyrenejském poloostrově – v Portugalsku bylo naměřeno přes 26 °C, což by mělo překonat rekord z roku 1999. O víkendu padly teploty kolem 25 °C hned na několika místech Francie.

O více než stupeň Celsia byl pravděpodobně (bude-li uznán) překonán britský lednový teplotní rekord, když ve vesnici Kinlochewe na severu Skotka naměřili 19,6 °C .

Ještě větší horko než Španělsko zažilo nedávno Maroko či Alžírsko. Teplotní maxima měla padnout i na portugalském ostrově Madeira (25,8 °C), který leží necelých tisíc kilometrů západně od severozápadního kraje afrického kontinentu.

Co je to El Niño?

  • Nejvýraznějším projevem jevu El Niño je ohřev vody ve východní části tropického Pacifiku o několik stupňů. La Niña je pak opačnou fází a stejnou oblast ochlazuje.
  • Hlavní hnací silou obou fází jsou změny ve větrech foukajících od východu na západ, kterým se říká pasáty. Pokud jsou slabší než normálně, jde o El Niño, pokud silnější, nastane La Niña.
  • Označení jevů pochází ze španělštiny. El Niño znamená chlapeček a La Niña holčička. Má pocházet z Peru, kde si jevů rybáři všímali už před stovkami let.
  • Radan Huth z Ústavu fyziky atmosféry AV ČR popisuje El Niño a La Niña jako dvě stránky jednoho jevu. Tomu se říká El Niño – jižní oscilace (ENSO). Setkat se můžete i s označením čistě jižní oscilace, čímž se podle Hutha odkazuje spíš na atmosférický jev, zatímco El Niño odkazuje na oceánský jev. Obě roviny jsou ale velmi propojené, a proto se ne vždy rozlišují.
Foto: Seznam Zprávy

Při jevu El Niño slabé pasáty pustí teplou vodu až k Jižní Americe.

Tím ale výčet lednových rekordů zdaleka nekončí.

Po nadprůměrně chladné první půlce ledna přešly teploty do nadprůměrně teplých ve Spojených státech – lednový rekord padl například ve Washingtonu, kde bylo 27 °C. Vysoko nad lednový průměr teploty vyšplhaly na většině území Kanady.

Pro leden velmi nezvyklých 41 °C naměřili o víkendu i v Mexiku a už delší dobu horko svírá hned několik zemí Jižní Ameriky – zejména Argentinu, ale i Kolumbii, kde v okolí Bogoty vypukly lesní požáry.

Horké léto letos zažívá i Austrálie, kde kromě rekordních teplot trápí lidi i rekordní srážky.

Očekává se, že El Niño bude trvat nejméně do jara, případně až do léta. Rok 2024  kvůli tomu i kvůli pokračující skleníkovými plyny způsobené změně klimatu podle vědců z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) šanci jedna ku třem, že bude ještě teplejší než rok 2023.

Reklama

Doporučované