Hlavní obsah

Finská premiérka ohlásila výsledek testu na drogy. Ženy jsou na její straně

Foto: Profimedia.cz

Marinová je jednou z nejmladších premiérek na světě a netají se tím, že se ráda baví.

Reklama

Každý má právo se bavit. Tak zní poselství žen, které na sociálních sítích vyjadřují podporu finské premiérce a neustávají ani po víkendu. Marinová mezitím oznámila, že test na drogy, jenž po tlaku podstoupila, byl negativní.

Článek

„V solidaritě s finskou premiérkou Sannou Marinovou jsme v redakci ALT for damerne vytáhly z mobilů klipy, které nikdy neměly spatřit denní světlo,“ stojí pod instagramovým příspěvkem, ve kterém se zaměstnankyně dánského časopisu vlní do rytmu hudby a často jim společnost kromě přátel dělá i alkohol.

„Ne, nebudete horší premiérkou, ředitelkou nebo učitelkou ve škole, když to tento víkend rozjedete na tanečním parketu,“ píše se pod videem.

Na podporu Marinové a toho, jak tráví čas v soukromí, se ovšem během posledních dní vyslovilo mnohem větší množství jedinců. Na sociálních sítích se pod hashtagem #solidaritywithSanna objevuje stále více videí, na kterých nejen ženy tančí, popíjejí v klubech a jednoduše se baví životem.

„Pokud je upuštění páry na večírku to nejhorší, co váš premiér udělal, pak jste celkem šťastná země,“ napsala v pondělí na Twitteru například australská politička Fiona Pattenová. Příspěvek doplnila o vlastní rozmazanou fotografii z pouličních oslav.

Na stranu finské premiérky se čerstvě postavily také kanadské političky nebo lucemburská europoslankyně Tilly Metzová. „Pokud máte problém s političkou, která o víkendu tančí s přáteli, pak máte problém VY, ne tato politička,“ napsala Metzová.

Vlnu podporujících příspěvků spustila kauza, která odstartovala v průběhu minulého týdne. Na veřejnost unikly záběry ze soukromého večírku, na kterých je možné vidět finskou premiérku a její taneční pohyby, které očím veřejnosti dosud zůstávaly skryté. Společně s ní se na party nacházely i některé další známé osobnosti.

Video z večírku, který se měl odehrát již před několika týdny, ve Finsku někteří lidé v čele s opozičními politiky odsoudili. Marinová totiž byla v době párty odpovědná za plnění vládních úkolů, a její kritici proto podle webu Politico vyjádřili obavy, že účast na večírku mohla ohrozit její schopnost plnit své povinnosti a činit důležitá rozhodnutí.

Premiérka by však podle vlastních slov své oficiální povinnosti plnit zvládla. Jeden z finských poslanců ji nicméně již ve čtvrtek vyzval, aby se podrobila testu na drogy, jelikož se prý na uniklých videozáznamech hovoří v pozadí o kokainu.

Otestovat se premiérka nakonec opravdu nechala, aby rozptýlila veškeré pochybnosti. Test zaplatila z vlastní kapsy a v pondělí zveřejnila výsledek – byl negativní, uvádí se ve vládním prohlášení citovaném finskou stanicí YLE.

Obvinění z užití drog ale Marinová kategoricky vylučovala už předtím, žádné drogy prý nebrala ani v pubertě.

„Doufám, že v roce 2022 bude pro lidi v mojí pozici přijatelné trávit večer zpěvem a tancem. Ráda bych si myslela, že v budoucnu budu moci jít na Ruisrock nebo na festival Flow a další akce, dokonce i na koncerty. Doufám, že budeme moci být lidmi,“ reagovala už dřív na kritiku Marinová.

Anketa

Reklama

Doporučované