Hlavní obsah

Ministr ve Finsku vydržel jen 10 dní, křeslo ho stál „nevhodný humor“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Odstupující finský ministr Vilhelm Junnila.

Reklama

Finský ministr hospodářství Vilhelm Junnila rezignoval po nařčení z podpory nacismu. Člen národovecké Strany Finů je celkově autorem přinejmenším kontroverzních výroků. V roce 2019 navrhoval „klimatické potraty“ pro africké země.

Článek

Ministr hospodářství nové finské čtyřkoaliční středopravicové vlády rezignoval. Stalo se tak v pátek, pouhých 10 dní po jeho uvedení do funkce. Vilhelm Junnila, člen populistické a protiimigrační Strany Finů, odstoupil kvůli údajným vazbám na krajní pravici, píšou finská média.

„Pro pokračování vlády a pověst Finska vidím, že není možné, abych pokračoval ve funkci ministra,“ uvedl Junnila v prohlášení.

Přestože ve středu ustál hlasování o nedůvěře, kterou proti němu vyvolala opozice, kontroverze kolem jeho osoby neustávaly. Zejména záběry z předvolební kampaně, které zachytila veřejnoprávní televize YLE. Junnila na nich blahopřál svému spolustraníkovi k číslu 88 na kandidátce. Jedná se o známý neonacistický symbol, který se používá místo pozdravu „Heil Hitler“ odkazujícího na nacistického vůdce Adolfa Hitlera.

„Především gratuluji k vynikajícímu kandidátskému číslu. Vím, že je to vítězná karta. Je zřejmé, že ‚88‘ odkazuje na dvě písmena H, o kterých nebudeme více hovořit,“ řekl Junnila podle YLE ve svém projevu na předvolební akci 10. března.

Junnila se později za volbu svých slov omluvil s tím, že šlo o nevhodný vtip. Po nástupu do funkce v příspěvku na sociálních sítích „zcela odsoudil“ nacistický holocaust a antisemitismus. Popřel také, že by měl jakékoliv vazby a spojení s extrémními živly.

Mohlo by vás zajímat

Rakouský historik v nové knize představuje korespondenci otce Adolfa Hitlera. Popisuje ho jako samolibého samouka, který se rád přeceňoval. Publikace přináší komplexní pohled na Hitlerovu rodinu i jeho samotný psychologický vývoj.

Líbivý design – brána s hákovým křížem

Po hlasování v parlamentu se však objevily další materiály z Junnilovy minulosti – například jeho návrh z roku 2019, připomíná agentura Reuters. V něm ještě jako poslancem prosazoval, aby Finsko zavedlo takzvané „klimatické potraty“ v afrických zemích.

Už při volební kampani v roce 2015 před ním analytici varovali. Junnila tehdy často a rád používal slovo „plyn“, což podle nich mohlo být chápáno jako pomrkávání a nahrávání finským neonacistům, připomíná server Vice.

Mezi dalšími nevhodnými „vtipy“, které v minulosti udělal, se objevil i twitterový příspěvek z roku 2014. V něm sdílel fotografii sněhuláka připomínajícího člena Ku-klux-klanu s oprátku v ruce. V dalším příspěvku z téhož roku se přiznal, jak moc se mu líbí design brány s hákovým křížem.

Finská veřejnoprávní televize YLE také připomíná, že Junilla nyní drží titul člena vlády s nejkratší kariérou ve finské politice. Podařilo se mu porazit dosavadního rekordmana z roku 1932 Karla Lennarta Oesche, který se v ministerském křesle udržel pouhých 12 dní.

Zatímco jeho strana může rychle jmenovat nového ministra, Junnilova rychlá rezignace vyvolala otázky ohledně stability nové koalice vedené premiérem Petterim Orpem, jehož strana Národní koalice skončila ve volbách na prvním místě. Orpova vláda, ve které je Strana Finů druhou nejsilnější, má v Eduskuntě 108 z 200 křesel. Vládní koalici ještě doplňují křesťanští demokraté a strana RKP hájící zájmy švédsky mluvící menšiny. Podle analytiků se přitom jedná o nejpravicovější vládu, kterou Finsko kdy mělo.

Reklama

Doporučované