Hlavní obsah

Francouzská vládní výměna. Diplomacii povede europoslanec Séjourné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Nový francouzský ministr zahraničí Stéphane Séjourné.

Reklama

Úřad francouzského prezidenta Emmanuela Macrona ve čtvrtek večer oznámil složení nové vlády premiéra Gabriela Attala.

Článek

Francouský premiér Gabriel Attal dva dny po svém jmenování do čela francouzské vlády jmenoval svůj kabinet, informuje Reuters. Překvapením bylo jmenování Rachidy Datiové, klíčové postavy konzervativní vlády Nicolase Sarkozyho, na pozici ministryně kultury. Ta nahradila svého levicovějšího předchůdce Abdula Malaka, který se názorově srážel s francouzským prezidentem Emmanuelam Macronem hlavně v nedávných imigračních reformách.

Přetažením velkého jména z řad konzervativců se Macron odklání od předchozí tendence dosazovat do vládních funkcí technokraty a ukazuje, že se prezident připravuje na politický boj před červnovými volbami do Evropského parlamentu, píše France24. Jeho vláda se ještě zřetelněji přiklání k pravici. To může být další známkou toho, že se chce ve volbách, které se uskuteční za pouhých pět měsíců, utkat s obrozující se krajní pravicí.

Mezi několika dosud oznámenými změnami je Amélie Oudéa-Castéra, která vystřídá Attala na postu ministra školství. Ponechává si nicméně své dosavadní portfolio ministryně sportu, čímž získává v roce, kdy se Paříž připravuje na pořádání olympijských a paralympijských her, nové „superministerstvo“, píše server RFI.

Více o novém francouském premiérovy:

Vedle známé konzervativní političky se do vlády dostal i Stéphane Séjourné, dosavadní šéf europoslanců klubu, jemuž dominuje Macronovo hnutí. V osmatřiceti letech nejmladší dosavadní šéf resortu zahraničí byl dosud životním partnerem Attala, o čemž francouzská bulvární média v souvislosti se skládáním nového kabinetu hojně informují. Séjourné má velmi blízko k Macronovi, jemuž před svým nástupem do europarlamentu dělal poradce.

Řada francouzských politických špiček si udržela své posty. Kromě Géralda Darmanina jako ministra vnitra a Erica Dupond-Morettiho jako ministra spravedlnosti si Bruno Le Maire udržel post ministra financí a Sébastien Lecornu zůstává ministrem obrany.

Macron k obměně vlády přikročil v době, kdy se dosavadní premiérka Elisabeth Borneová potýkala s poklesem popularity. Prezident chtěl najít jejího nástupce, který dokáže udržet jednotu vládního bloku rozštěpeného mimo jiné kvůli neshodám kolem zákona o přistěhovalectví. Čtyřiatřicetiletý Attal jako nejmladší premiér v historii země s prezidentem dnes jednal o složení kabinetu, které podle francouzských komentátorů nepřineslo žádná velká překvapení.

Macron se podle francouzských komentátorů touto změnou snaží získat novou energii pro svůj druhý pětiletý mandát, do jehož konce zbývají ještě tři roky v době, kdy se na jeho oblibě negativně projevují nepopulární reformy. Chce také získat sympatie voličů před červnovými volbami do Evropského parlamentu, kde je jeho strana vůdčí formací liberální frakce.

Reklama

Související témata:

Doporučované