Hlavní obsah

Francouzský zámek shořel, protože hasičům překážel příkop

Foto: Serquigny

Zásah u požáru francouzského zámku Château du Grand-Serquigny, 31. prosince 2023.

Reklama

Mohutný požár zničil v Normandii zámek ze 17. století. Jeho hašení komplikoval vodní příkop. Požár Château du Grand-Serquigny poukázal na zanedbaný stav mnoha z 11 000 památkově chráněných zámků ve Francii.

Článek

Zámek Château du Grand-Serquigny, památkově chráněný objekt jihozápadně od Rouenu, je již deset let prázdný. Poslední den loňského roku se proměnil takřka v trosky poté, co se 80 hasičů většinu dne snažilo zvládnout požár, který před svítáním zpozoroval projíždějící taxikář, napsal server britského deníku The Times.

Příkop, který rozlehlé sídlo obklopuje, bránil hasičům přiblížit se k budově s těžkou technikou. Most vedoucí k hlavnímu vchodu by podle jejich úsudku hasičské vozy neunesl, a tak použili hadice pěšky.

„Kdybychom mohli použít žebříky, mohli jsme omezit škody a možná zachránit východní část budovy,“ řekl podle listu velitel místních hasičů Emmanuel Duicouret.

Dvě cihlové a kamenné fasády zapsané na seznamu historických památek nadále stojí, ale hrozí jejich zřícení.

Prefekt departementu Eure, kde zámek stojí, Simon Babre popřel zvěsti, že by v zámku žili squatteři, ale přiznal, že se do něj v průběhu let pravidelně vloupávali. Příčina požáru se teprve bude vyšetřovat.

Zámek nechal koncem 17. století postavit královský pokladník Pierre Pecqueult a dlouhá roky patřil šlechtické rodině. V současnosti ho vlastní asi 40 lidí, kteří se ho neúspěšně pokoušeli komerčně využít.

Ničivý požár podle The Times upozornil na zanedbaný stav mnoha z 11 000 památkově chráněných zámků ve Francii. Starosta obce Serquigny Frédéric Delamare uvedl, že se rada již deset let snaží identifikovat všechny majitele a najít způsob, jak se o zanedbaný objekt postarat.

„Je to tragédie přijít o toto dědictví. Dokázali jsme si představit mnoho projektů pro tento velký zámek. Měl velký potenciál jako hotel,“ řekl. „Jsem si jistý, že žádný z majitelů neměl pojistku na část, kterou vlastnil,“ dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Doporučované