Hlavní obsah

Galapágy jako laboratoř. Vědci u nich testují, jak zachránit korály

Foto: Profimedia.cz

Nově vysazené korály u ostrova Santa Cruz.

Reklama

Podmořští koráli na Galapágách se dostali na pokraj vyhynutí. Místní strážci parku se proto snaží vodní ekosystémy postupně obnovovat.

Článek

Ostrovy Galapágy posloužily Charlesi Darwinovi jako laboratoř pro zkoumání evoluce. Nyní v jejich vodách strážci tamního národního parku a dobrovolníci s podporou organizace Galapagos Conservancy provádějí další experiment, který může zachránit křehký ekosystém ekvádorského souostroví.

V zátoce na ostrově Santa Cruz totiž testují různé metody opětovné výsadby korálů, píše agentura Reuters.

Již od roku 2020 probíhá výzkum toho, jak se koráli reprodukují, když jsou umístěni na různé povrchy, jako jsou cihly, cement nebo svázané dohromady a navlečené na kovové rámy, přičemž vzorky jsou nejprve pěstovány ve speciální školce a následně jsou přemístěny do zálivu.

„Oblast kolem školky zaznamenala s přítomností korálů zlepšení. Objevili se zde nové ryby a bezobratlí živočichové,“ uvedla Jenifer Suarezová, která projekt vede.

Odumírání korálových útesů ovlivňuje mořský potravinový řetězec a je považováno za jeden z hlavních zlomových bodů související s klimatickou změnou. Právě posuny spojené s tzv. fenoménem El Niño, dohnaly korály na souostroví téměř k vyhynutí, uvedl Danny Rueda, vedoucí národního parku na Galapágách.

El Niño je klimatický jev, jejž charakterizuje neobvyklé oteplování povrchových vod ve východním tropickém Tichém oceánu, uvádí National Geographic. El Niño ovlivňuje teplotu oceánu, rychlost a sílu oceánských proudů, pobřežní rybolov a také srážkové úhrny od Austrálie po Jižní Ameriku. Jev nemá pravidelný cyklus a není předvídatelný jako například příliv a odliv. Jev pojmenovali po novorozeném Kristovi rybáři u pobřeží Peru, kteří si v období kolem Vánoc všimli neobvykle teplé vody.

Danny Rueda dodává, že projekt opětovné výsadby korálů „přispěje k obnovení ekosystémů v oblastech s velkou ekologickou hodnotou v mořské rezervaci Galapágy“.

Reklama

Doporučované