Hlavní obsah

Glosa: Ukrajina vítězí. Sláva Česku!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho odpor vůči Putinovi inspiruje i tvůrce pouličního umění.

Reklama

Ať už válka dopadne jakkoliv, dějiny ukážou, že Češi v těžkém roce 2022 stáli na správné straně. Na straně svobody.

Článek

Ukrajinské síly během rychlé protiofenzivy v neděli večer dorazily až k ruské hranici na několika místech v severní části Charkovské oblasti, informovala v neděli večer agentura Reuters. Od začátku září osvobodily už přes 3 000 kilometrů čtverečních území na severovýchodě Ukrajiny. Ruská armáda v oblasti Charkova utrpěla značné ztráty.

Je to myslím pro nás Češky a Čechy vydatná vzpruha. Sociologové varovali už v začátcích ruské invaze, že zápal pro pomoc Ukrajině časem opadne. Stalo se. Opotřebovávací válka začínala být lidem lhostejná. Nemálo Čechů dává najevo frustraci. Viní naši pomoc Ukrajině z domácích problémů.

Nelze to nikomu vyčítat. Jen je nutné upřesnit, že hříšníkem je nikoliv Ukrajina, nýbrž Kreml. Putinovo tažení skutečně lidem intenzivně zkomplikovalo živobytí. Ty z nás, kdo nemají na účtech přebytečné miliony, silně znejistilo.

Nyní se ale ukazuje, že náš postoj, pozice celé země byla a je správná. Situace na frontě se může ještě stokrát zvrtnout a převrátit. Rusové nakonec možná Ukrajince srazí do bahna.

Což by nám ovšem nemělo bránit radovat se nyní spolu s Ukrajinci z „nejvýznamnějších vojenských úspěchů od vítězství v bitvě o Kyjev v březnu“, jak píše americký Institut pro studium války.

Putin zatáhl do války všechny

Celá Evropa je ve válce. Možná si to neuvědomujeme, protože na naše města nedopadají bomby, nikdo nezavádí stanné právo ani brannou povinnost a lidé tu neumírají po tisících na frontě ani pod troskami budov.

Nedovolme výjimečně naší sebemrskačské letoře, jež nám, bůhvíproč, káže se pořád podceňovat a podrobovat sebekritice, aby nás v tom brzdila.

My Češky a Češi za boj proti tyranii drsně platíme zdražováním prakticky všeho. Strachem, jaký účet nám na jaře vystaví teplárna. Obavami, jestli přežije firma, v níž pracujeme.

Navíc – pokud se nechceme vyhýbat objektivnímu pohledu na hrůzu moderního boje – musíme naslouchat i obtížně snesitelným bytostem, jako jsou Ladislav Vrabel, Jana Bobošíková nebo Vojtěch Filip. A pitomým řečem o ředění národa.

Všechno je to příšerné. Vyvažuje to ale, řekl bych, skutečnost, že na sebe můžeme být pyšní. Jak praví jisté moudro: Chcete-li být na sebe hrdí, dělejte věci, jimiž se můžete chlubit.

Zápolením, byť „jen“ materiálním, proti Putinovi se chlubit můžeme v každém případě. Ať už válka dopadne jakkoli, dějiny ukážou, že Češi v náročném roce 2022 stáli na správné straně. Hájili svobodu.

Existuje vyšší hodnota?

Reklama

Doporučované