Hlavní obsah

Hájil lidská práva i vlast. Rusové z něj dělají nacistu a teroristu

Foto: RVVoenkor

Maksym Butkevyč v zajetí. Snímek z videa, které zveřejnily ruské kanály.

Reklama

Pomáhá lidem bez rozdílu na původ i těm prchajícím před válkou. Do armády se přihlásil, aby bránil svoji vlast. Teď bojovník za lidská práva Maksym Butkevyč padl do ruského zajetí. A ruská média ho líčí jako teroristu a špiona.

Článek

„Ihned se rozjela ruská očerňovací kampaň, která našeho syna vykresluje jako nacistu, rusofoba či britského špiona,“ řekla pro Seznam Zprávy Jevhenija Butkevyčová, matka předního ukrajinského lidskoprávního aktivisty.

Jejího syna Maksyma Butkevyče zadrželi Rusové mezi 21. a 24. červnem u obce Hirské v Luhanské oblasti. Do zajetí padla celá Butkevyčova četa, celkem čtrnáct vojáků.

„Poslední SMS nám od Maksyma přišla 18. června. Psal, že je v pořádku, nachází se v Doněcké oblasti poblíž hranice s Luhanskou oblastí,“ říká Maksymova matka o poslední zprávě přímo od syna.

Do armády vstoupil dobrovolně po napadení země Ruskem.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský obhájce lidských práv Maksym Butkevyč na archivním snímku z roku 2018.

Maksyma pak rodiče znovu viděli až na záběrech z ruského zajetí, na nichž je se svými spolubojovníky.

Nacista a terorista, lžou o Butkevyčovi v Rusku

Ruská prorežimní média záhy začala Butkevyče vykreslovat jako nacistu a teroristu – tedy v souladu se lživou ruskou propagandou, která zaštiťuje celou válku proti Ukrajině.

Butkevyče teď v Rusku nazývají nacionalistickým militantním rusofobem, jenž podněcuje „občanskou válku“. „Maksym je ztělesněním antifašisty a antimilitaristy, který šel do války jen proto, že jiná možnost už tu nebyla – bylo nutné bránit svoji zemi,“ říká Butkevyčova matka.

Dodává, že to, že by byl Maksym rusofob, je nesmysl. „Já sama jsem se narodila v Chabarovsku (největší město na ruském Dálném východě, pozn. red.) a až do padesáti let jsem mluvila jen rusky, se synem jsme doma mluvili rusky. Jaký tedy rusofob?“ pokládá řečnickou otázku.

20 let obhajoby lidských práv

Maksym Butkevyč, jenž minulou sobotu v zajetí „oslavil“ 45. narozeniny, platí na Ukrajině za předního bojovníka za lidská práva. V oblasti pracuje už 20 let a zasazuje se za toleranci a boj proti diskriminaci na všech frontách.

Například v rámci projektu Bez hranic se Butkevyč angažuje v pomoci žadatelům o azyl – hlavně uprchlíkům z Uzbekistánu, Ruska, střední Asie, Blízkého východu, Afriky a Běloruska – a také ukrajinským vnitrostátním uprchlíkům, které vyhání z domů válka už od roku 2014.

Zadržený aktivista bojuje i proti rasismu, pravicovému extremismu a proti nenávistným projevům v médiích a veřejném prostoru. Butkevyč stojí také za založením Centra pro lidská práva ZMINA.

Spolupodílel se i na vzniku zpravodajského média Hromadske Radio, kde v letech 2013 a 2014 pracoval jako novinář. Z centra Kyjeva v roce 2014 informoval o revoluci.

Butkevyč v minulosti spolupracoval i s britskou veřejnoprávní BBC World Service, čehož se teď chytla ruská propaganda. Aktivistu a novináře kvůli tomu vykresluje jako britského agenta.

Obavy z monstrprocesu

Butkevyčův otec Oleksandr se obává, že je to proto, aby s jeho synem nemuseli nakládat jako s válečným zajatcem, ale mohli ho soudit v zinscenovaném „monstrprocesu“.

Ruská média dávají Butkevyčovi na vrub mimo jiné rozdmýchávání protivládních protestů v Kazachstánu ze začátku roku nebo podporu akcí žádajících svržení běloruského diktátora Alexandra Lukašenka.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský vyzval k Butkevyčovu propuštění. „Známý ukrajinský obránce lidský práv, novinář a přítel České republiky Maksym Butkevyč je nezákonně držen v ruském zajetí. Stejně jako mnozí další letos na jaře začal bránit svou zemi. Propusťte Maksyma a všechny ukrajinské zajatce,“ napsal na Twitteru Lipavský.

„Chceme vědět, jestli ho nemučí“

Rodiče o zajetí syna nejdříve mlčeli, protože se báli, že by mu medializace mohla ublížit. Očerňovací kampaň, která se v Rusku proti Maksymovi spustila, je ale přiměla veřejně promluvit.

„Děláme to proto, aby se svět dozvěděl, kdo je Maksym, kolika lidem a jak za posledních dvacet let pomohl. A těch lidí je opravdu moc a moc…,“ říká o svém synovi Jevhenija Butkevyčová.

„Chápeme, že Maksym je ve válce a že je válečný zajatec, a proto nevoláme po jeho okamžitém propuštění. Co ale chceme vědět, je, v jakém je stavu, kde je, zda není mučen, zda se s ním zachází podle konvencí o zacházení s válečnými zajatci. To jsou informace, které nás zajímají především,“ dodává Butkevyčová.

Reklama

Doporučované