Hlavní obsah

Požár jihoafrického parlamentu se znovu rozhořel

Budovy jihoafrického parlamentu v Kapském Městě vzplály v neděli ráno.Video: twitter/brettherron, twitter/RoshBardien

 

Reklama

aktualizováno •

V pondělí jihoafričtí hasiči odvolali většinu jednotek, protože byl požár pod kontrolou. Později ale plameny zase zesílily. Hořet začalo už v neděli.

Článek

Požár, který zachvátil v neděli sídlo jihoafrického parlamentu v Kapském Městě, se znovu rozhořel. Informoval o tom v pondělí mluvčí hasičů v Kapském Městě. Podle ranních zpráv, které přinesla agentura AFP s odvoláním na záchranné složky, se požár podařilo po více než 24 hodinách dostat pod kontrolu.

„Požár se znovu rozhořel na střeše Národního shromáždění,“ řekl pozdě odpoledne mluvčí hasičů Jermaine Carelse.

Po ranním prohlášení o tom, že je situace pod kontrolou, hasičský sbor odvolal většinu hasičů a ponechal na místě jen asi deset z nich.

V budově ale ještě odpoledne panovala teplota 100 stupňů Celsia a nebylo možné zahájit vyšetřování.

V nejstarší části budovy je mimo jiné uchováváno na 4000 výtvarných děl a dalších cenných předmětů. Některé z nich pocházejí až ze 17. století. Knihovna parlamentu s cennými svazky byla podle všeho před plameny uchráněna, píše AFP.

Zatímco jihoafrická vláda sídlí v hlavním městě Pretorii, parlament úřaduje v Kapském Městě. Dvoukomorový parlament tvoří Národní shromáždění a horní komora zvaná Národní rada provincií. Komplex parlamentních budov se skládá ze tří částí, z nichž nejstarší pochází z roku 1884. Právě tam v neděli brzy ráno vypukl požár. Posléze se oheň rozšířil i do nové budovy, kde poslanci zasedají.

Celkové škody zatím nebyly vyčísleny, místo zasedání Národního shromáždění bylo ale při požáru zcela zničeno. „Většina škod vznikla pravděpodobně v této budově, kterou nebude možné několik měsíců používat,“ uvedl Carelse.

Podle vyšetřovatelů se oheň rozhořel na dvou místech. Plameny měl uhasit automatický systém, který však nefungoval kvůli uzávěře vody. Místo v neděli navštívil jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa a oznámil, že v souvislosti s vyšetřováním byl zatčen 49letý muž. Obviněn je z vloupání a žhářství, před spravedlnost předstoupí v úterý.

Nedělní požár je už druhým v jihoafrickém parlamentu za necelý rok. Loni v březnu způsobila oheň závada na elektroinstalaci.

Reklama

Doporučované