Hlavní obsah

„Heil Zelenskyj!“ Moskva šíří video, jak Němcům berou věci pro Ukrajinu

Video má ukazovat scénku ze současného Německa.Video: Vanessa Beeley, Youtube.com

 

Reklama

Ve zdánlivé německé politické reklamě namířené proti pomoci napadené Ukrajině hrají méně známí ruští herci.

Článek

Několik ruských telegramových kanálů a médií začalo od středy šířit videoklip s hranou scénkou, na které vojáci bundeswehru zabavují německé rodině majetek ve prospěch Ukrajiny.

Ruští propagandisté snímek označují jako „sociální“ reklamu, za kterou je německá radikálně populistická strana Alternativa pro Německo (AfD), která odmítá vojenskou podporu Ukrajiny. Postavy sice mluví německy, podle ruských opozičních novinářů ale ve videu hrají ruští herci.

Asi minutu dlouhé video začíná tím, jak u dveří středostavovské rodiny, která zrovna sleduje emotivní projev spolkového kancléře Olafa Scholze o podpoře Ukrajiny v televizi, zazvoní příslušníci armády. Čtyřčlenná hlídka ve vojenských uniformách a červených baretech napochoduje v čele s ráznou velitelkou do obýváku a začne rekvírovat vybavení domácnosti – včetně televize, peněz v prasátku nebo i náušnic paní domácí.

Ústředním bodem je scénka, při které velitelka sundá jeden z obrazů, místo něj na stěnu pověsí portrét ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a ve zjevné narážce na nacistický pozdrav vykřikne „Heil Zelenskyj!“

Vystrašený otec rodiny pak pozdrav zopakuje. Vojáci z vyklizeného bytu odcházejí a na obrazovce se objeví německy psané věty: „Je tvůj dům v NATO? Přijmi NATO ve svém domě.“

V závěru klipu se na obrazovce objeví údaj o tom, že z německého rozpočtu odplynulo od začátku války na Ukrajinu už 22 miliard eur. Jako zdroj této informace je uveden tiskový úřad spolkové vlády. Úplně na konci pak ještě velitelka zabaví chlapečkovi symbolickou hračku leoparda (podle tohoto zvířete jsou pojmenovány německé tanky, které dostala Ukrajina) a znovu zopakuje pozdrav Zelenskému.

Foto: https://twitter.com/kromark, Seznam Zprávy

Ruské herce z „německého“ videa identifikoval například novinář Rádia Svoboda Mark Krutov.

Ve videu vystupují ruští herci, kteří nejsou příliš známí. Ze srovnání jejich postav se snímky na webu a sociálních sítích je zřejmé, že velitelku hrála Julija Mandriková, která měla několik rolí ve filmech a vystupovala také v některých zábavných pořadech. Otce zahrál Valentin Vorobjev, který má zkušenost se seriály, matku Julija Koňuchovová.

Ruský opoziční zpravodajský web Agenstvo.Novosti připomněl, že informaci o AfD coby o autorovi videa šířil například silně protiukrajinský televizní moderátor stanice Pěrvyj kanal Ruslan Ostaško.

Vedení německé politické strany se ke snímku nevyjádřilo. Válečný zpravodaj ruského prokremelského deníku Komsomolskaja pravda Alexandr Koc napsal, že video je určeno pro běžné občany Ruska.

Že je klip určený hlavně pro ruské publikum, naznačuje i to, že ho šíří některá hojně sledovaná tamní média. Objevilo se například na webu časopisu Argumenty i fakty nebo na telegramovém kanálu propagandistické státní televize RT.

Reklama

Doporučované