Hlavní obsah

Hlavní Putinův kritik onemocněl, léky Navalnému nedávají

Foto: Profimedia.cz

Opoziční předák a kritik Kremlu Alexej Navalnyj na archivním snímku.

Reklama

Vězeň ruského režimu Alexej Navalnyj se potýká s chřipkou a nachlazením, které ale věznice nijak neřeší. Německá vláda se snaží pomoci. Uvedla ale, že je to kvůli ruské agresivní válce proti Ukrajině obtížné.

Článek

Jeden z nejvýznamnějších odpůrců ruského prezidenta Vladimira Putina Alexej Navalnyj tvrdí, že má příznaky chřipky včetně horečky, ale že je držen ve věznici s maximální ostrahou u Moskvy a jsou mu odpírány základní léky.

Německo vyzvalo Rusko, aby vězněnému opozičnímu politikovi poskytlo „naléhavou lékařskou pomoc“. Mluvčí vlády uvedl, že podle jejich poznatků je Navalného stav kritický, protože ve vězení a na samotce „čelí nelidským podmínkám“.

Navalnyj „naléhavě potřebuje lékařskou pomoc, jak upozornila řada ruských lékařů. Vyzýváme ruské úřady, aby mu ji okamžitě a v plném rozsahu poskytly,“ uvedl mluvčí německé vlády.

Kreml se k výzvě nijak nevyjádřil. Jakékoli dotazy na Navalného ostatně nechává bez odezvy dlouhodobě.

Zpráva o německé žádosti přišla poté, co téměř 500 ruských lékařů podepsalo otevřený dopis ruskému prezidentovi, v němž Putina vyzývají, aby zabránil vězeňským orgánům v „týrání Navalného“.

V dopise lékaři vyjádřili „velké obavy o život a zdraví“ Navalného a uvedli, že „odmítání“ ruských úřadů poskytnout mu potřebné léky „přímo ohrožuje“ jeho život.

Kontext

Bývalý ruský protikorupční aktivista vypráví, jak ho bezpečnostní služba FSB donutila ke spolupráci. Předával informace z okruhu opozičního lídra Alexeje Navalného.

Začátkem tohoto týdne Navalného právník Vadim Kobzev uvedl, že Navalnyj dostal zimnici, horečku a silný kašel. V pozdější aktualizaci však Kobzev uvedl, že „léky zatím nebyly doručeny“ a Navalnyj se cítí stejně jako předchozí den.

Nakazily úřady Navalného naschvál?

Navalného spojenci zveřejnili, že měl být 31. prosince přemístěn na samotku, kde měl strávit až 15 dní. Podle britského webu Sky News tam byl během pěti měsíců již podesáté, a to za údajné přestupky, jako je mytí obličeje v nesprávnou dobu, nebo nezapnutí knoflíků na vězeňské uniformě.

Navalnyj také prostřednictvím svých právníků na sociálních sítích uvedl, že ho úřady nakazily úmyslně: Umístily vedle něj nemocného muže jako „biologickou zbraň“. Později jeho spolupracovníci upřesnili, že ve vězeňské kolonii, kde je Navalnyj držen, vypukla chřipková epidemie.

Právník Kobzev na twitteru napsal, že se jednalo o porušení všech myslitelných hygienických a epidemiologických norem.

„Jste lidé? Máte rodiče a děti, kteří na vás čekají, až se vrátíte z práce? Co se vám to honí hlavou? Jak žijete, když se radujete, že jste úmyslně nakazili člověka a neléčili jste ho ani mu nepředali žádné léky?“ ptala se na instagramu aktivistka a Navalného manželka Julija.

Portrét

Alexej Navalnyj v úterý dostal trest devět let vězení za podvod a pohrdání soudem. Seznam Zprávy nabízejí aktualizovaný profil ruského opozičního předáka, původně vydaný v srpnu 2020, tedy v době, kdy byl otráven novičokem.

Bolesti zad, neznámé léky

Vězněný ruský opozičník v prosinci také uvedl, že trpí stále většími bolestmi zad, které jsou podle něj důsledkem dlouhého pobytu na samotce. Alexej Navalnyj má za to, že jde o záměrnou strategii úřadů, jež má podlomit jeho zdraví. V příspěvku na twitteru si dále stěžoval, že mu byly aplikovány neznámé léky.

„Podívejte se, jak funguje systém, v němž nesmíte člověka zbít, ale můžete mu ošklivě ublížit,“ uvedl na twitteru. „Já mám například problém s páteří. Je jasné, co je třeba udělat, aby se problém zhoršil: Udržet mě co nejvíce nehybného,“ uvedl 46letý Navalnyj.

Tomu se daří publikovat své vzkazy a myšlenky prostřednictvím právníků a spojenců na sociálních sítích. „Pokud člověka zavřete do káznice, kde musí 16 hodin denně stát, nebo sedět na železné stoličce… po měsíci v takových podmínkách i zdravého člověka nepochybně začnou bolet záda. Já jsem takhle strávil poslední tři měsíce. Záda mě samozřejmě hodně bolí.“

Navalnyj řekl, že měsíc a půl žádal, aby mohl navštívit lékaře. Když lékařka konečně přišla, vyšetřovala ho jen pět minut a odmítla mu sdělit diagnózu i říct, co mu předepisuje. Poté prý dostal injekci. Když se zeptal, co obsahuje, bylo mu řečeno: „Píchneme vám to, co vám předepsal lékař.“

Injekce podle něj nepomáhají. „Obecně se cítím trochu nepříjemně, když mi píchají neznámý lék,“ uzavřel Navalnyj.

Rozhovor

Nepočítali jsme, že by do Ruska zamířila další „Nobelovka“, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy historik Boris Bělenkin z oceněné ruské organizace Memorial. Rusko už podle něj nemůže udělat nic, čím by vykročilo k lepším zítřkům.

Otevřený kritik Kremlu

Navalnyj je dlouhodobě otevřeným kritikem Putina. Opoziční předák se předloni několik měsíců zotavoval v Německu z otravy nervově paralytickou látkou, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová látka ze skupiny novičok. Navalnyj obvinil Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil i otravu.

Policie ho po návratu do vlasti zatkla a nyní si odpykává zhruba 2,5 roku vězení kvůli porušení podmínky dřívějšího rozsudku za údajnou zpronevěru. Loni v březnu byl k tomu odsouzen k devítiletému trestu za krádež peněz, které vysbíral na svou prezidentskou kampaň, a pohrdání soudem.

Navalnyj označil své věznění za politicky motivované. V zemi vypukly kvůli jeho věznění rozsáhlé protesty, proti nimž úřady tvrdě zasáhly.

Ruskou invazi na Ukrajinu Navajlnyj označil za „hloupou“ a „postavenou na lžích“ a zároveň vyzval spoluobčany ke každodenním protestům.

Otrava a odsouzení Navalného vyvolaly vlnu mezinárodní kritiky a nové západní sankce proti Moskvě.

Evropský parlament loni udělil Sacharovovu cenu za svobodu myšlení právě Navalnému.

Reklama

Doporučované