Hlavní obsah

Hon na muže, který je ve svém živlu. Pátrání může skončit dalším krveprolitím

Foto: Salwan Georges/The Washington Post, Getty Images

Policisté pátrající ve státě Maine po muži podezřelém z vraždy 18 lidí.

Muž s vojenským výcvikem, který se navíc se s lehkostí umí pohybovat v lesích, jež dobře zná. I tak popisují Roberta Carda, muže podezřelého z útoku v Maine. Experti se bojí, že pátrání nemusí skončit úspěšně.

Článek

Už druhý den pátrají stovky amerických policistů po čtyřicetiletém Robertu Cardovi. Právě on podle vyšetřovatelů v noci ze středy na čtvrtek zastřelil nejméně 18 lidí na dvou místech ve městě Lewiston ve státě Maine.

Podle bezpečnostních expertů může být pátrání ještě dlouhé a komplikované. Komplikací může být i to, že policisté nečelí ledajakému zločinci, ale pravděpodobně muži s bohatými schopnostmi a zkušenostmi z armádního výcviku.

V lesích je ve svém živlu

Jaký by měl Robert Card motiv vraždit lidi v bowlingové herně a nedaleké restauraci, zatím tamní úřady nevědí. Podle nejmenovaných zdrojů z bezpečnostních složek ale měl podezřelý zřejmě k oběma místům vazby. V jednom případě přes svou bývalou přítelkyni, uvádí americká stanice ABC.

Na povrch vyplouvají také další informace o samotném pachateli. Card podle vyšetřovatelů například sledoval na internetu „konspirační obsah“ a ve svém domě zanechal pravděpodobně dopis na rozloučenou pro svého syna, píše dále ABC s odkazem na své zdroje.

Neoficiálně se už od čtvrtka také objevují další fakta z Cardova života, například to, že jde o záložníka americké armády.

Kontext

Podle policie státu Maine došlo ve městě Lewiston ke dvěma incidentům, při nichž se střílelo; jeden se odehrál v bowlingové herně a druhý v restauraci, která se nachází asi 10 minut jízdy autem od prvního místa činu. Podle státních úřadů se začalo střílet kolem sedmé hodiny večer tamního času ve středu.

„Je to člověk, který má vojenský výcvik. Má vyšší úroveň znalosti střelných zbraní, ale také znalosti vojenské taktiky, především úhybných manévrů a strategie, jak zůstat neodhalen… To vše je pro orgány činné v trestním řízení náročné,“ uvedl pro americkou CNN bezpečnostní analytik Jonathan Wackrow.

Cardův bývalý kolega z armádních záloh Clifford Steevese pro CNN dále uvedl, že možný pachatel prošel rozsáhlým výcvikem, včetně toho ve střelbě, a označil ho za zdatného střelce, který patřil k těm nejlepším ve skupině. Nikdy ale nebyl nasazený přímo v boji.

Informoval dále, že muž na útěku absolvoval i navigační výcvik, a popsal ho jako „venkovního člověka“, který je v lesích ve svém živlu. I v nich američtí vyšetřovatelé po muži dále pátrají.

Právě znalost lesů může být pro Carda výhodou, jak pro CNN uvedl také agent FBI ve výslužbě a bývalý člen týmu úřadu pro záchranu rukojmích Rob D’Amico. „Řekl bych, že když žije v Maine, má více zkušeností s pobytem v přírodě než většina lidí v armádním výcvikovém táboře… Jeho znalost zbraní ho činí o něco nebezpečnějším,“ uvedl.

Bývalý baltimorský policejní komisař Michael Harrison vyjádřil v souvislosti s Cardem obavy, že by mohl být schopný znovu „způsobit krveprolití“, pokud se dostane do střetu s policisty.

Oběti

O obětech útoků toho příliš známo není. Několik z nich se ale podle všeho v baru Schemengees Bar & Grill účastnilo turnaje ve sportu cornhole pro neslyšící.

Naplánováno

Dalším důvodem, proč se Roberta Carda zatím nepodařilo dopadnout, může být i skutečnost, že útok plánoval v předstihu, jak se domnívá analytik CNN Wackrow.

To, že se muži podařilo utéct ze dvou míst, kde střílel, podle něj naznačuje, že útok „sofistikovaně“ plánoval.

Auto podezřelý zanechal zaparkované na rampě pro lodě asi 12 kilometrů od města Lewiston. Je proto třeba počítat i s variantou, že utekl po vodě.

„Otázkou je: Má tam loď? Nebo ví o lodi, kterou tam mohl dostat. Je to druhá část jeho plánu, nebo (zde auto nechal) jen proto, že uskutečnil střelbu a teď je v únikovém režimu a skončil právě tam? To nevíme,“ řekl hlavní analytik CNN pro oblast bezpečnosti a zpravodajské informace John Miller.

„Není to jen hon na člověka na malém území, ale na někoho, kdo má prostředky a výcvik, aby se od policie vzdálil,“ dodal analytik Miller.

Související témata:

Doporučované