Hlavní obsah

Střelec z Maine na vražedné výpravě postřílel účastníky turnaje pro neslyšící

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci policie v americkém městě Lewiston.

Úřady a rodinní příslušníci začali identifikovat oběti masové střelby, při níž ve středu večer v americkém Lewistonu ve státě Maine zemřelo 18 lidí. Osm lidí střelec zabil v bowlingové herně a dalších sedm v nedaleké restauraci.

Článek

Podezřelým z masové střelby v americkém městě Lewiston je 40letý armádní záložník Robert Card, po kterém dosud pátrají stovky policistů. Muž podle policie trpěl psychickými problémy, s nimiž se léčil. O podezřelém Seznam Zprávy blíže informovaly zde.

Podle státní policie státu Maine došlo ke střelbě v bowlingové hale a v nedaleké restauraci. V bowlingové herně Just-In-Time Recreation zemřelo sedm lidí, v asi 12 minut jízdy autem vzdálené restauraci Schemengees Bar & Grill dalších osm. Tři oběti pak podle prohlášení úřadů zemřely v nemocnici.

O obětech útoků toho příliš známo není. Několik z nich se ale podle všeho v baru Schemengees Bar & Grill účastnilo turnaje ve sportu cornhole pro neslyšící. Mezi nimi byl i čtyřicetiletý Bryan MacFarlane. Pro CNN to uvedla jeho sestra Keri Brooksová s tím, že setkání neslyšících se v tomto konkrétním baru konala pravidelně.

„Vyrostla jsem v Maine a komunita neslyšících je semknutá. Nezemřel jen můj bratr, ale i moji přátelé,“ řekla Brooksová.

MacFarlane vyrůstal v oblasti Velkého Portlandu ve státě Maine, ale vrátil se teprve nedávno, dodala Brooksová pro CNN. Řekla také, že její bratr byl jedním z prvních neslyšících lidí ve státě Vermont, kteří získali řidičský průkaz na komerční nákladní dopravu.

Kontext

Agentura Reuters uvedla, že mrtvých je téměř stejný počet, který je v 1,4milionovém Maine běžně zavražděn za celý rok. Od roku 2012 se podle místní policie roční počet vražd ve státě pohybuje mezi 16 a 29.

„Mnoho států nedovoluje neslyšícím řídit kamiony, takže jsem na něj velmi hrdá, že toho dosáhl. Několik let pracoval jako řidič kamionu,“ uzavřela Brooksová.

Jednou z obětí byl další účastník setkání neslyšících Bill Bracket. Pro ABC News to potvrdil jeho otec William. Jako jedna z obětí byl potvrzen také manažer baru Joseph Walker. Jeho otec Leroy řekl ABC News, že se Joseph pokusil jít proti střelci, ale ten ho dvakrát střelil do břicha.

O obětech z bowlingové herny toho zatím příliš známo není. Jednou z nich je ale třiapadesátiletá Tricia Asselinová, která v zařízení Just-In-Time pracovala na částečný úvazek. Ve středu večer, když dovnitř vešel střelec a zahájil palbu, tam ale pouze hrála bowling, řekl ve čtvrtek její bratr, který nebyl jmenován, televizi CNN.

„Bylo mi řečeno, že když se to všechno začalo dít, běžela k pultu a začala volat 911. V tu chvíli ji zastřelili. To byla ona. Nechtěla utíkat. Chtěla se pokusit pomoci,“ řekl CNN její bratr.

V bowlingové hale byla i jeho druhá sestra, ale té se podařilo utéct. Asselinovou nazval svou „malou sestrou“ a řekl, že si byli velmi blízcí. Její dospělý syn je podle něj ztrátou zdrcen.

„Mluvili jsme spolu asi třikrát nebo čtyřikrát týdně a každý den jsme si psali. Její syn byl celý její život. Ode dne, kdy se narodil, až do včerejška. Dělala pro něj všechno… byl jejím světem,“ dodal její bratr.

Související témata:

Doporučované