Hlavní obsah

Horší než brčka? V USA hoří diskuze o škodlivosti pracích kapslí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Oblečení svěží, nádobí zářivě čisté. Používání prostředků ve formě kapslí je v domácnostech stále oblíbenější. Úměrně však narůstají také obavy o planetu - kapsle se ve Spojených státech staly předmětem vášnivých debat.

Článek

Otázka zní, zda mohou čisticí prostředky zpracované do kapslí přispívat k rostoucímu problému znečištění planety mikroplasty, které ohrožují lidské zdraví a životní prostředí.

Ekologická společnost prodávající čisticí prostředky spolu se skupinami na ochranu životního prostředí podaly petici k Agentuře pro ochranu životního prostředí (EPA), aby zakročila proti používání „plastové fólie“, která kapsle obaluje. Reklamy na výrobky sice často tvrdí, že se obal ve vodě zcela rozpustí, podle stěžovatelů tomu však není tak docela, píše server Washington Post (WP).

Petice naléhá na agenturu, aby požadovala testy zdravotní a environmentální bezpečnosti polyvinylalkoholu, známého také jako PVA nebo PVOH, který je v kapslích obsažen. Sloučenina by dle petice měla být vyřazena ze seznamů Bezpečnější volba a Bezpečnější chemické složky do doby, dokud nebude prokázána její nezávadnost.

V čele snahy podrobovat kapsle větším federálním kontrolám stojí společnost Blueland, která sama prací prostředky v „suché formě“ prodává. Její kroky rozzlobily významné hráče v odvětví čisticích prostředků, včetně obchodní asociace a výrobce fólie používané v kapslích pracích prostředků.

„Horší než brčka“. Opravdu?

„Polyvinylalkohol je polymer, takže se z definice jedná o plast - syntetický plast na bázi ropy,“ uvedla dle WP spoluzakladatelka společnosti Blueland Sarah Paiji Yoo. Dodala, že ona a další členové společnosti se sídlem v New Yorku považují populární kapsle s pracími prášky, které používají PVA, za „pravděpodobně horší než brčka“.

Nová naděje pro planetu?

Po 30 letech patové situace je na světě nová dohoda o klimatu, která myslí na vyplácení náhrad škody způsobené globálním oteplováním rozvojovým zemím. Není však dotažená a zůstává nejasné, jak bude fond financován.

„U brček se na ně alespoň můžete podívat a uznat: ‚Dobře, tohle je odpad. Měla bych to hodit do koše‘,“ řekla. „Tyhle kapsle jsou ale plasty určené k tomu, aby se dostaly do odtoků a vodních systémů, které se nakonec vypouštějí do přírody,“ dodala.

Mluvčí EPA pro deník uvedl, že agentura „petici přezkoumá a odpovídajícím způsobem odpoví“.

Anketa

Používáte kapsle do pračky či myčky?
Ano
61 %
Ne
39 %
Celkem hlasovalo 13292 čtenářů.

PVA, který se používá i v textilním průmyslu, je všeobecně považován za bezpečný. Kromě toho, že je tato sloučenina zařazena na seznam bezpečnějších chemických složek EPA, je schválena Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv pro použití v obalech potravin, doplňcích stravy a farmaceutických výrobcích. Organizace Environmental Working Group rovněž vyhodnotila PVA jako složku s nízkým rizikem ve výrobcích osobní péče.

Jednodávkové kapsle pracích prostředků obsahující PVA jsou navíc často považovány za ekologičtější alternativu k tradičním tekutým výrobkům, které se prodávají v plastových nádobách. Kapsle se ale také mnohdy prodávají v plastové nádobě.

Výzkum American Cleaning Institute (ACI) naznačuje, že nejméně 60 % PVA fólie se biologicky rozloží do 28 dnů a 100 % fólie do 90 dnů. ACI uvádí, že voda obsahující rozpuštěnou fólii se dostane do čistíren odpadních vod, kde bakterie a další mikroorganismy materiál rozloží „přirozenou biodegradací“.

Společnost Blueland však v loňském roce zadala a pomohla financovat recenzovanou studii, která toto tvrzení zpochybňuje. Petice, kterou podpořilo několik organizací zabývajících se bojem proti znečištění plastem, se odvolává na odhad studie, že přibližně 75 % PVA z kapslí do praček a myček nádobí zůstalo po průchodu běžnou čistírnou odpadních vod nedotčeno.

„Vědecká komunita musí nyní zaměřit svou pozornost na tyto nové znečišťující látky,“ uvedl Stefano Magni, docent ekologie na katedře biologických věd na Milánské univerzitě, který se zabýval možnou toxicitou této sloučeniny, ale na studii zadané společností Blueland se nepodílel.

Aktivismus jako lék

Psychoterapeuti čím dál častěji lidem s ekologickou úzkostí „předepisují“ aktivismus. Nikoliv nutně v podobě demonstrací nebo přivazování se ke stromům, jak si mnozí mylně vysvětlují, ale například ve zvelebování místa, ve kterém žijí.

„Ročně se vyrobí obrovské množství PVA, uvede se na trh a poté se používá a uvolňuje do životního prostředí, zejména do vodních ekosystémů,“ dodal.

Charles Rolsky, spoluautor studie financované společností Blueland a vedoucí vědecký pracovník Shaw Institute v Maine, uvedl, že dřívější výzkumy naznačující, že PVA nemůže zanechat žádné stopy v průběhu času, často pracovaly s podmínkami, které se v reálném světě obvykle nevyskytují.

Takové výsledky by mohly vést spotřebitele k domněnce, že kapslový výrobek s použitím PVA fólie se může „zdát ekologičtější a biologicky odbouratelnější, než ve skutečnosti je“, dodal.

Podle paní Yoo „v tuto chvíli pravděpodobně existují miliony spotřebitelů, kteří si kupují tyto výrobky v domnění, že konají dobro pro planetu. Přecházejí na tyto výrobky kvůli sdělení o udržitelnosti, že neobsahují plasty, ale nevědí, že ve skutečnosti posílají plastové částice do kanalizace.“

Jako sůl ve vodě

Úplný biologický rozklad PVA vyžaduje přítomnost správného druhu a koncentrace mikroorganismů, které musí být schopny rozkladu této sloučeniny, uvedl Rolsky. A ve Spojených státech „neexistuje jediná čistírna odpadních vod, kde by voda s těmito mikroby vydržela alespoň 28 dní“, řekl. „Maximálně to může být týden, ale reálněji jsou to dny až hodiny.“

I když je třeba provést další výzkum možných účinků PVA na člověka a planetu, obavy vzbuzuje skutečnost, že je fólie „velmi podobná běžným plastům, se kterými se běžně setkáváme“, řekl Rolsky. Podle něj je tu však jeden zásadní rozdíl: PVA „je prostě rozpustný ve vodě“.

Země, kde se nedá žít

Nedostatek potravin a vody, častější přírodní katastrofy, prudký růst populace a žádná schopnost těmto výzvám čelit. Už tak zoufalá situace se v některých zemích bude rychle zhoršovat, jak varuje zpráva Institutu pro ekonomiku a mír.

Populaci těchto států s „katastrofálními“ podmínkami tvoří 768 milionů lidí. V kritické situaci kvůli klimatické změně a nízké odolnosti tamních infrastruktur jsou především regiony subsaharské Afriky, Středního východu a severní Afriky a jižní Asie.

Schopnost PVA rozpouštět se přirovnal k sypání soli do vody. „Sůl zmizí, ale vy stále můžete velmi dobře cítit samotnou sůl, i když ji nevidíte.“

Stále více expertů naznačuje, že znečištění plasty může mít vážné účinky na zdraví a životní prostředí, včetně těch, které představuje schopnost malých plastových částic absorbovat chemické látky, kontaminanty a těžké kovy a přenášet tyto škodlivé látky do potravního řetězce.

Důkazů o možných účincích PVA „je však málo“, uvedl Magni, jenž je spoluautorem studie, která nezjistila toxické účinky spojené s touto sloučeninou u rybích embryí a jednoho druhu vodních blech. Dodal však, že jsou další testy dopadů PVA na životní prostředí „naléhavě nutné“.

Mezitím American Cleaning Institute vydal dlouhé prohlášení podporující používání PVA fólie. Obchodní asociace rovněž zopakovala svou kritiku výzkumu zadaného společností Blueland a uvedla, že studie „představuje chybný model založený na teoretických předpokladech a používá v něm chybné údaje“.

„Vzhledem k tomu, že tato chemie umožnila vznik těchto inovativních formátů výrobků pro praní a automatické mytí nádobí, je nesmírným zklamáním dozvědět se o dezinformacích, které se o PVA/PVOH šíří,“ píše se v prohlášení ACI.

Reklama

Doporučované