Hlavní obsah

Hunter Biden odmítl vinu v případu nákupu zbraně

Foto: AP Photo/Matt Rourke, Profimedia.cz

 Hunter Biden při příjezdu k soudu.

Reklama

Hunter Biden, syn současného amerického prezidenta, stanul v úterý před soudem za nákup a držení střelné zbraně v roce 2018. Vinu odmítl. Hlavní líčení by se mělo odehrávat na pozadí prezidentské kampaně.

Článek

Hunter Biden byl obžalován poté, co se v létě nečekaně rozpadla dohoda s prokurátory o ukončení stíhání ve zbraňové kauze a o vině a trestu v případu pozdního zaplacení daní. Na základě této dohody by se vyhnul vězení, plán však ztroskotal po soudním slyšení, od kterého se čekalo jeho schválení.

Daňová větev případu stále zůstává otevřená, přičemž podle amerických médií by i v této souvislosti mohl nedávno jmenovaný zvláštní vyšetřovatel vznést obžalobu.

Aktuálně čelí prezidentův syn obviněním, že v roce 2018 v dotazníku zatajil užívání drog, aby si mohl pořídit revolver. Je rovněž podezřelý, že bral drogy v době, kdy zbraň vlastnil. Podle vyšetřovatelů zbraň Colt Cobra měl 11 dní, během nichž si „pravidelně“ kupoval kokain.

Obviněný přiznává, že byl v dané době na omamné látce závislý, jeho právníci ale porušení zákona odmítají. Bidenův zástupce Abbe Lowell dnes u soudu ve státě Delaware uvedl, že hodlá požádat o zamítnutí obžaloby, kterou považuje za neústavní.

AP podotýká, že obžaloby tohoto druhu jsou vzácné. Jistý federální soud navíc nedávno rozhodl, že zákaz držet střelné zbraně pro osoby užívající drogy je v rozporu s aktuálním výkladem americké ústavy.

Zpochybnil tak zákon, na který odkazuje i obžaloba Bidena, pro soudy mimo jurisdikci daného odvolacího soudu, tedy i ten v Delaware, však verdikt není závazný.

Proces s Hunterem Bidenem by mohl vnést další bezprecedentní právní rozměr do kampaně před prezidentskými volbami v roce 2024, v nichž se současný prezident pravděpodobně utká s několikanásobně obžalovaným exprezidentem Donaldem Trumpem.

Dlouhotrvající kauzy kolem prezidentova syna přitom zahrnují mnoho úrovní, od etických otázek ohledně jeho podnikání přes trestní vyšetřování až po divoké spekulace o jeho zapojení do korupčních aktivit. Republikánští politici tyto teorie spojují i s hlavou státu, která je lídrem Demokratické strany, pro taková obvinění však nepředkládají důkazy.

Reklama

Související témata:

Doporučované