Hlavní obsah

Húthíům s útoky nejspíš pomáhají íránské gardy a Hizballáh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Příznivci Húthíů na propalestinské demonstraci v jemenském Saná.

Reklama

Velitelé íránských Islámských revolučních gard a libanonské skupiny Hizballáh jsou v Jemenu a pomáhají řídit a dohlížet na útoky Húthiů na lodní dopravu v Rudém moři, uvádí agentura Reuters s odkazem na lokální zdroje.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Důstojníci íránských revolučních gard (IRGC) a libanonské radikální skupiny Hizballáh pomáhají přímo v Jemenu vládnoucím hútíjským povstalcům provádět útoky na lodě v Rudém moři. S odvoláním na šest informovaných zdrojů včetně dvou íránských to v sobotu napsala agentura Reuters.

Húthíové, kteří v posledních letech ovládají velkou část Jemenu, mají podporu Teheránu dlouhodobě, a západní představitelé íránskému režimu připisují zodpovědnost i za nynější ostřelování narušující provoz na významné námořní trase. Podle americké armády Húthíové podnikli od listopadu desítky útoků na obchodní i vojenská plavidla.

Zdroje Reuters uvedly, že příslušníci íránských revolučních gard šíitským povstalcům poskytují „know-how, data a informace od rozvědek“. Pomáhají jim tak s výběrem vhodných cílů mezi desítkami lodí, které každý den Rudým mořem proplouvají. Dva bývalí příslušníci jemenské armády uvedli, že na koordinaci vojenských operací či výcviku ozbrojenců se podílí také Hizballáh, tedy další spojenec Íránu.

„Politické rozhodnutí je z Teheránu, Hizballáh je management a odehrává se to u Hútíů v Jemenu,“ komentoval situaci nejmenovaný blízkovýchodní činitel.

Washington minulý měsíc uvedl, že Írán je hluboce zapojen do plánování operací proti lodní dopravě v Rudém moři a že jeho zpravodajské informace mají zásadní význam pro to, aby se Húthíové mohli zaměřit na lodě. Íránské ministerstvo zahraničí ale jakékoli zapojení Teheránu do útoků opakovaně odmítlo. Mluvčí Hútíů zase popřeli, že by se na přípravě jejich operací v Rudém moři podíleli Íránci nebo Hizballáh. Libanonské hnutí na žádost o komentář agentuře nereagovalo.

Proč je důležité Rudé moře

  • Jedna z nejdůležitějších námořních tras. Spojnice mezi Indickým oceánem a Středozemním mořem. Alternativní trasy, které vedou kolem Afriky, jsou podstatně delší (o téměř 9000 kilometrů), a tedy dražší.
  • Přes Rudé moře prochází mezi 12 až 15 procenty světového obchodu. Trasa je extrémně důležitá zejména pro přepravu ropy a pohonných hmot z Perského zálivu. A také komodit směřujících do Asie, včetně ruské ropy.
  • Od severu u Suezského průplavu k jihu u strategické úžiny Báb al-Mandab měří Rudé moře na délku přibližně 2250 kilometrů, největší šířka dosahuje 355 kilometrů. Jeho rozloha činí 438 tisíc kilometrů čtverečních, je tedy například jen o kousek menší než Černé moře.

O íránské pomoci Húthíové už minulý měsíc informoval deník The Wall Street Journal, podle kterého jemenští povstalci dostávali i zpravodajské informace shromažďované íránskou špionážní lodí.

Reuters nyní informuje také o posílených dodávkách zbraní z Íránu či o výcviku Hútíů s pokročilými systémy. Jeden zdroj zasvěcený do dění v Íránu uvedl, že tam v prosinci na základně revolučních gard povstalci cvičili používání střel.

Útoky v Rudém moři zapadají do íránské strategie rozšiřování a mobilizace regionální šíitské sítě ozbrojených milicí, která má promítnout jeho vliv a ukázat jeho schopnost ohrozit námořní bezpečnost v regionu i mimo něj. Podle odborníků na region Teherán chce ukázat, že válka v Gaze by mohla být pro Západ příliš nákladná, pokud se protáhne.

„Húthíové nejednají nezávisle,“ řekl Abdulaziz al-Sager, ředitel think tanku Gulf Research Center, který svůj závěr založil na podrobné analýze schopností skupiny, která má podle odhadů 20 000 bojovníků. „Hútíové se svým personálem, odbornými znalostmi a schopnostmi nejsou tak vyspělí. Přes Bab al-Mandab denně proplouvají desítky plavidel, Húthíové nemají prostředky, zdroje, znalosti ani satelitní informace, aby našli konkrétní cíl a zaútočili.“

Izrael páchá genocidu, tvrdí Jihoafričané

Přečtěte si o procesu, který probíhá s Izraelem u Mezinárodního trestního soudu v Haagu:

To nakonec nerozporují ani samotní Húthíové. Jejich mluvčí uvedl, že „nepopíráme, že máme vztahy s Íránem a že jsme využili íránských zkušeností v oblasti výcviku a vojenské výroby a schopností, ale rozhodnutí přijaté Jemenem je nezávislé a nemá nic společného s žádnou jinou stranou,“ řekl.

Húthíové tvrdí, že v Rudém moři útočí na lodě napojené na Izrael a že jejich kampaň je projevem solidarity s Palestinci. Spekuluje se však o tom, že za útoky jsou i vnitropolitické důvody, neboť pomáhají Húthíům odvádět pozornost od jejich neschopnosti spravovat zemi zdevastovanou roky bojů.

Húthíové, kteří vznikli v 80. letech 20. století jako ozbrojená skupina v opozici proti vlivu sunnitského náboženství Saúdské Arábie v Jemenu, tvrdí, že podporují Hamás tím, že útočí na obchodní lodě, které jsou podle nich buď napojeny na Izrael, nebo míří do izraelských přístavů.

Húthíové stupňují útoky v Rudém moři

Válka Izraele proti Hamásu stále více dopadá i na celý blízkovýchodní region. Stupňují se zejména útoky jemenských Húthíů v Rudém moři. Jen za úterý americké ozbrojené síly sestřelily 12 útočných dronů, tři balistické protilodní střely a dvě pozemní útočné střely s plochou dráhou letu.

Jejich útoky ovlivňují celosvětovou lodní dopravu mezi Asií a Evropou přes úžinu Báb al-Mandab u Jemenu. To vyvolalo letecké údery USA a Velké Británie na húthijské cíle v zemi, čímž začalo nové dějiště konfliktu spojené s válkou v Gaze.

Konflikt v Gaze rovněž vyvolal střety mezi Izraelem a bojovníky Hizballáhu podél libanonské hranice a také útoky skupin napojených na Írán na americké cíle v Iráku a Sýrii.

„Revoluční gardy pomáhají Húthíům s vojenským výcvikem (v oblasti moderních zbraní),“ řekl agentuře Reuters íránský zdroj. „Skupina húthijských bojovníků byla minulý měsíc v Íránu a absolvovala výcvik na základně IRGC v centrálním Íránu, aby se seznámila s novými technologiemi a používáním raket.“

Jak se žije ženám v Íránu

Protesty v Íránu výrazně zeslábly. Kathy v pokračování revolučního hnutí už příliš nevěří: „Protesty nejsou asi tou správnou cestou, ztratili jsme už moc životů. Nemáme na ně sílu a žádná země nás nepodporuje. Možná to chce postupnou změnu vládnutí, to se mi zdá logičtější než protesty,“ myslí si. Protesty podle ní změnily jen dvě věci: Všechno se radikálně zdražilo a ženy a dívky se už odvažují chodit bez hidžábu.

Když Hamás zaútočil na Izrael, Írán neměl jinou možnost než po letech protiizraelské rétoriky demonstrovat podporu palestinské skupině, ale obával se, že použití Hizballáhu by vyvolalo masivní izraelskou odvetu, uvedli analytici.

Analytik Abdulghani Al-Iryani z Centra strategických studií v Saná řekl, že velká válka mezi Izraelem a Hizballáhem by byla pro Libanon katastrofální a ohrozila by budoucnost skupiny, která se stala nejdůležitější v íránské „ose odporu“. Naproti tomu Húthíové jsou v jedinečné strategické pozici, která jim umožňuje mít obrovský dopad tím, že bez většího úsilí naruší globální námořní aktivity, uvedl.

Reklama

Doporučované