Hlavní obsah

„Tamar byla anděl.“ Izraelské dívce se při cestě do krytu zastavilo srdce

Foto: Repro: Times of Israel

O smrti devítileté Tamar informovala řada izraelských médií, včetně deníku Times of Israel.

Reklama

Devítileté dívce se při cestě do úkrytu před raketami z Gazy zastavilo srdce. Lékařům se ji už nepodařilo zachránit. Zemřela v důsledku šoku a úzkosti.

Článek

Ašdodská nemocnice Assuta oznámila, že ani po týdenním boji lékařů, se nepodařilo přivést k životu devítiletou Tamar Hayu Torpiašviliovou, která utrpěla srdeční příhodu poté, co ji vyděsily zvuky sirén avizující nebezpečí raket mířících na její město.

„Došlo k tomu, když začal poplach. Dívka se s rodinou vydala do krytu a v něm náhle ztratila vědomí,“ popsala serveru Ynetnews okolnosti incidentu místní lékařka Noa Rosenfeldová.

Od předminulého pátku byla podle vyjádření nemocnice Tamar na přístrojích udržujících životní funkce. Tento víkend ale nemocnice oznámila její úmrtí.

Nemocnice potvrdila přímou souvislost s raketovým útokem.

Jak efektivní je izraelský protivzdušný systém?

Armáda židovského státu tvrdí, že zařízení má 90% úspěšnost. Podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra nemá systém ve světě obdoby:

Zástavy srdce způsobené šokem a úzkostí jsou podle Rosenfeldové vzácné, ale u lidí, kteří jsou „velmi citliví na vysoké dávky adrenalinu“, je výskyt závažných srdečních problémů v takové situaci možný. Raketa může člověku přivodit smrt, aniž by ho fyzicky ohrozila.

„Tamar byla anděl. Bůh nám ji dal jako dar na devět let a 10 měsíců,“ napsal na facebooku otec zemřelé dívky.

Za první dva týdny od začátku velkého útoku Hamásu 7. října podle izraelské armády teroristé vypálili na Izrael 7000 raket. Většinu z nich sestřelil izraelský protivzdušný systém Iron Dome, ale některé rakety prošly a podle prohlášení z minulého týdne zabily nejméně 11 lidí.

Raketové útoky z Gazy nadále pokračovaly i tento víkend i přes rozsáhlá odvetná opatření izraelské armády.

Foto: Seznam Zprávy, Reuters

Jaké rakety má Hamás k dispozici?

Asi 1400 lidí, většinou z nich byli civilisté, bylo zavražděno při původních pozemních průnicích teroristů na území Izraele, nejméně 230 lidí bylo také odvlečeno do Pásma Gazy.

Ministerstvo zdravotnictví Gazy kontrolované Hamásem v poslední aktualizaci uvádí, že od 7. října bylo v důsledku izraelských útoků na Gazu zabito osm tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované