Hlavní obsah

Izrael spoléhá na „štít“, který nemá ve světě obdoby

Bez komentáře: Systém protivzdušné obrany Iron Dome ničí rakety vypálené z Gazy. Video: AP

 

Reklama

Izraelské nebe chrání při aktuálních útocích teroristů systém protivzdušné obrany Iron Dome. Armáda židovského státu tvrdí, že zařízení má 90% úspěšnost. Podle bezpečnostního analytika Lukáše Visingra nemá systém ve světě obdoby.

Článek

Devět z deseti raket, které palestinské radikální hnutí Hamás vyšle na obývané oblasti Izraele, zničí protivzdušná obrana. Mobilní systém Iron Dome (Železná kopule) chrání nebe židovského státu již několik let, při současných útocích se ovšem znovu ukazuje jako klíčový prvek izraelské obrany.

„Iron Dome hraje při těchto útocích rozhodně zásadní roli. I když samozřejmě není dokonalý a nepřemožitelný. Pokud letí na izraelské území opravdu velké množství raket, tak se nevyhnutelně stane, že nějaké proletí. I přesto ale neexistuje zatím nic lepšího. Nebýt Iron Domu, tak ta situace by byla desetkrát horší,“ okomentoval funkce systému pro Seznam Zprávy vojenský a bezpečnostní analytik Lukáš Visingr.

Drony, letadla i střely s plochou dráhou letu

Systém byl navržen tak, aby si poradil zejména s raketami, které na Izrael míří z relativně malé vzdálenosti. Dobře tak funguje právě v případě útoků z Pásma Gazy nebo z libanonského území pod kontrolou Hizballáhu. Systém by ale neměl mít problém zneškodnit ani drony, letadla nebo střely s plochou dráhou letu, popsal web Haaretz.

Poprvé systém Izrael použil v roce 2011, kdy sestřelil raketu vypálenou z Gazy na jižně položený Aškelon. Od té doby zachytil Iron Dome tisíce dalších střel a podle izraelské armády má úspěšnost asi 90 procent.

„Všeobecně se uznává jako výborná i úspěšnost nad 70 procent. To se ale bavíme o běžné protivzdušné obraně, která se zaměřuje na větší cíle, například vrtulníky. Když jde pak o zneškodnění malých raket, tak opravdu Iron Dome nemá na světě obdoby,“ říká Visingr s tím, že je pro systémy podstatně těžší sestřelit menší objekty.

Foto: Anna Milerová, Seznam Zprávy

Systém Iron Dome

Systém přitom funguje na poměrně jednoduchém principu. Nejprve radar zachytí přilétající raketu a předpoví její trajektorii a místo dopadu. Řídicí centrum tyto informace zpracuje a spojí se s odpalovacím zařízením, které vyšle vlastní raketu, aby tu přilétající zničila.

Po zneškodnění se rakety rozpadnou na spoustu malých trosek, které po dopadu v obydlených oblastech mohou způsobit zranění či materiální škody.

Každá z těchto raket, které systém vypálí, stojí asi 40 až 50 tisíc dolarů, napsala agentura Bloomberg s odkazem na izraelský Institut pro studium národní bezpečnosti. Přestože tedy slouží Iron Dome jako efektivní systém protivzdušné obrany, jde o drahou záležitost.

Systém rozezná, které útoky by si vyžádaly škody

Zařízení je nicméně navrženo tak, aby reagovalo pouze na rakety, které představují hrozbu pro civilisty a mohly by spáchat velké škody. „Když raketa míří na neobydlené části, například do pouště, což je často více než polovina, tak se nestane nic. Když vypálená raketa míří na obydlené části, tak se proti ní vystřelí interceptor, tedy malá řízená střela. A ta ji zničí,“ přibližuje Visingr.

To je pak tedy obzvláště výhodné k ušetření raket, pokud jde o útok na rozsáhlejší území. Každý ze systémů navíc dokáže chránit podle deníku The Wall Street Journal obydlenou oblast o rozloze asi 155 kilometrů čtverečních (přibližně rozloha Plzně).

Reportér v Izraeli

Zvláštní zpravodaj Seznam Zpráv Jan Novák vyrazil do Izraele, aby zprostředkoval hrůzy, které tam teroristé z Hamásu napáchali.

Výhodná je také mobilita zařízení, díky níž lze s celým systémem na území jednoduše pohybovat a také jej využívat za každého počasí. Systémy jsou obvykle umístěny v okolí měst nebo menších obydlených oblastí, které byly v minulosti cílem útoků.

Izrael rozmístil po celé zemi asi deset systémů Iron Dome, tvrdí nejnovější data amerického dodavatele zbraní Raytheon Technologies, který spolupracuje na výrobě s izraelskou společností Rafael Advanced Defense Systems (RADS). Samotná odpalovací zařízení pak unesou až 20 raket, z nichž každá má dolet přes 40 kilometrů.

Přednosti a naopak slabiny systému si nicméně uvědomuje i Hamás, který kvůli němu mění i svou strategii a na Izrael vysílá najednou velké množství raket. Pro Iron Dome totiž existuje maximální, ale veřejně neznámý počet vypálených raket, se kterými si v jednu chvíli najednou dokáže poradit, upozorňuje stanice ABC News.

Vývoj sponzorují USA

Iron Dome vznikl po konfliktu mezi Izraelem a libanonským šíitským hnutím Hizballáh v jižním Libanonu v roce 2006. Tehdy libanonské hnutí vypálilo na Izrael tisíce raket, které způsobily obrovské škody a zabily desítky obyvatel.

Hlavním cílem Tel Avivu se pak stalo zlepšování protivzdušné obrany. O rok později oznámil, že státní firma RADS vytvoří nový a velmi efektivní systém.

Původně Iron Dome vznikal pouze v izraelské režii, po roce 2011 ho ale začala významně dotovat americká vláda. Dnes se dokonce část baterie protiraketových střel vyrábí v USA. Americká podpora systému je součástí většího balíčku americké vojenské pomoci Izraeli, která podle dohody mezi oběma zeměmi dosáhne v letech 2019 až 2028 celkem 38 miliard dolarů, přiblížil deník The Washington Post.

Foto: Seznam Zprávy, Reuters

Jaké rakety má Hamás k dispozici?

V roce 2019 pak Spojené státy oznámily, že zakoupí a otestují systém Iron Dome, který doplní jejich systém protiraketové obrany Patriot. Ten sice funguje podobně jako Iron Dome, ovšem je určen především k zachycení letadel, řízených střel a balistických raket, nikoliv zbraní krátkého doletu.

Minulý rok izraelská armáda úspěšně otestovala námořní obdobu systému s názvem C-Dome, která chrání námořnictvo (psali jsme zde).

Iron Dome tvoří zásadní součást izraelské protivzdušné obrany. Doplňuje jej systém „David's Sling“ neboli Davidův prak, který slouží k zneškodnění střel středního doletu, a také protiraketový systém „Arrow“ likvidující střely dlouhého doletu.

Reklama

Doporučované