Hlavní obsah

I tak vypadá inflace. Egypťané kupují knihy na splátky, autoři škrtají postavy

Foto: Profimedia.cz

Ceny v Egyptě rostou natolik, že si obyvatelé musejí půjčovat i na knihy.

Reklama

V běžném životě jsou Egypťané zvyklí půjčovat si na drahé věci, jako jsou třeba auta nebo pračky. Raketově rostoucí inflace v zemi teď ale vede k tomu, že se na splátky začínají kupovat i knihy.

Článek

Koupí si knihu, ale při nákupu zaplatí jen zlomek její ceny. Zbytek dodají ve splátkách: s 1,5% úrokem mají splaceno za devět měsíců.

Půjčky, které si Egypťané dříve brali jen na standardně drahé věci – auta, elektroniku nebo domácí spotřebiče –, se s rostoucí inflací stávají populárními i v knižním byznysu.

„Kniha se tady v Egyptě stala luxusním zbožím. Není to základní komodita jako jídlo a lidé na luxusu šetří,“ říká pro zpravodajský server BBC Mohamed El-Baaly z nakladatelství Sefsafa.

Náklady na papír i inkoust se totiž v zemi výrazně zvyšují. „Tuna papíru je teď skoro čtyřikrát dražší než na začátku roku,“ potvrzuje El-Baaly s tím, že ceny knih vzrostly na víc než dvojnásobek. On sám teď proto tiskne knihy v zámoří a výtisků kvůli klesající poptávce nechává udělat méně.

Šetřit se pak snaží i někteří egyptští autoři. Aby ušetřili za papír, omezují počty vedlejších postav nebo vynechávají sáhodlouhé popisy. „Z původní stostránkové knihy, kterou jsem napsala, se nakonec stala jen šedesátistránková, aby se ušetřilo při tisku,“ popsala svou zkušenost spisovatelka Dina Afifiová.

Co je inflace?

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (tj. kupní síly) dané měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje – je-li v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož koše zboží a služeb spotřebitel potřebuje čím dál více jednotek měny dané země.

Zdroj: ČNB

Afifiová píše hlavně beletrii pro dospívající a doufá, že možnost kupovat knihy na splátky teď podpoří klesající prodeje. „Není překvapivé, že se obyčejní lidé starají spíš o to, aby měli co do úst, než o nákup knih, které by vyživily jejich mysl,“ uvedl pak jeden z egyptských básníků.

Autoři si také stěžují na stále více prodávané nekvalitní padělky knih. Nabízeny jsou v pouličních stáncích za ceny od čtyřiceti do šedesáti korun.

Neustále zrychlující inflace v poslední době snížila kupní sílu Egypťanů. Země se potýká s měnovou krizí a kvůli postupným devalvacím je teď egyptská libra na poloviční hodnotě než před rokem. Tamější vláda uvádí, že pro snížení cen dělá vše, co se dá, a vinu za ekonomickou krizi svaluje na vnější faktory, jako je třeba válka na Ukrajině.

Reklama

Související témata:

Doporučované