Hlavní obsah

Indie reguluje umělou inteligenci. Software označil premiéra za fašistu

Foto: Flickr/15th BRICS SUMMIT

Indický premiér Naréndra Módí.

Reklama

Indické technologické ministerstvo vydalo doporučení pro firmy na regulaci aplikací pracujících s umělou inteligencí. Nově by je měla schvalovat vláda. Nedávno jedna z aplikací naznačila, že je premiér Naréndra Módí fašista.

Článek

Umělá inteligence se postupně dostává i do oblasti politiky, mnohé státy se ji proto snaží dostat pod nějakou formu kontroly. Regulovat umělou inteligenci určitými pravidly se chystá například Evropská unie, aktuálně k tomuto kroku přistoupila Indie.

V pátek ve večerních hodinách vydalo indické ministerstvo elektroniky a informačních technologií doporučení pro firmy vyvíjející aplikace operující na bázi umělé inteligence, napsal list The Economic Times. Podle doporučení by firmy předtím, než aplikaci poskytnou veřejnosti, měly získat povolení od indických úřadů.

„Dnes to děláme jako doporučení a žádáme vás, abyste ho dodržovali,“ řekl šéf technologického resortu Rajeev Chandrasekhar. Doporučení ale podle něj naznačuje směr, kterým se budou regulace umělé inteligence v Indii ubírat. „Pokud to nebudete dodržovat, vznikne zákon a legislativa, která vám ztíží, abyste to dělali,“ dodal.

Nabízí se otázka, proč právě teď. Citovaný list dává doporučení ministerstva do souvislosti s nedávným incidentem, kdy příspěvek na sociální síti X označil model Googlu využívající AI, který je známý pod názvem Gemini, jako zaujatý a přímo „zlomyslný“. Software se totiž snažil zodpovědět otázku, zda je premiér země Naréndra Módí fašista, a přitom naznačil, že někteří experti by ho za fašistu považovat mohli.

Co je umělá inteligence

Umělá inteligence (anglicky Artificial Intelligence = AI) je souhrnné označení pro technologie, které umožňují strojům vnímat, chápat, rozhodovat se, jednat a učit se, a to buď samostatně, nebo s podporou člověka. Běžným pojmem v této souvislosti je také strojové učení.

Vedení Googlu na incident reagovalo prohlášením, že veškeré vady softwaru budou opraveny s tím, že aplikace vždy nejsou spolehlivé v případě aktuálních politických témat. Podle ministra Chandrasekhara to ale nestačí. „Bezpečí a důvěra na platformách jsou legislativní povinností. „Pardon, nespolehlivé‘ je od zákona neosvobozuje.“

Ministerské doporučení mimo jiné vyzvalo společnosti k tomu, aby na něj dbaly a „neohrozily tak integritu volebního procesu“. Odkázalo tím na blížící se volby, v nichž se očekává jasná výhra strany premiéra Módího.

Reklama

Doporučované