Hlavní obsah

Írán popravil duševně nemocného muže. Protestoval kvůli smrti Amíníové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Phil Pasquini, Shutterstock.com

Smrt dvaadvacetileté Mahsy Amíníové kvůli „špatnému“ nošení hidžábu vyvolala v roce 2022 masové protesty.

Reklama

Írán popravil muže, který byl odsouzen k trestu smrti kvůli masovým protestům po smrti Mahsy Amíníové. Stal se již devátým popraveným v souvislosti s nimi. Třiadvacetiletý Ghobadlou měl trpět bipolární poruchou.

Článek

Třiadvacetiletý Mohammad Ghobadlou byl odsouzen za vraždu a takzvanou „korupci na zemi“, protože během protestu v září 2022 nedaleko Teheránu údajně přejel autem policistu a zabil ho. Informovala o tom BBC. Skupiny na ochranu práv uvedly, že čelil nespravedlivému procesu, během kterého měl být i mučen. Odvolání, aby byl zohledněn jeho duševní stav, bylo rovněž zamítnuto.

Ghobadlou je již devátou osobou, která byla popravena v souvislosti s účastí na protestech, jež vyvolala smrt dvaadvacetileté Mahsy Amíníové, zadržené mravnostní policií za „nesprávné“ nošení hidžábu. Kvůli protestům byly během násilného zásahu íránských bezpečnostních sil zabity stovky lidí. Bezpečnostní síly označily protesty za „nepokoje“ a zadržely tisíce osob. Předpokládá se, že nejméně čtyři další lidé jsou v této souvislosti odsouzeni k trestu smrti a patnácti dalším hrozí, že jim bude hrdelní trest udělen.

Agentura Mizan uvedla, že Mohammad Ghobadlou byl v úterý ráno odsouzen k trestu smrti, který Nejvyšší soud potvrdil. Na videu zveřejněném na instagramovém profilu BBC Persian bylo vidět, jak členové jeho rodiny – údajně včetně jeho matky a tety – křičí u brány věznice Qazalhasar v Karaji chvíli poté, co byl oběšen.

Podle BBC Persian je také slyšet, jak jedna žena říká vězeňské stráži: „Zabili jste mého Mohameda. Vyšel do ulic za všechny mladé lidi.“ Ghobadlouova matka v pondělí večer emotivně apelovala na videonahrávce na rodinu policisty, kterého měl její syn údajně zabít, aby neprosazovali trest „qisas“, tedy věcnou odplatu. Již dříve vyzvala soud, aby vzal v úvahu, že jejímu synovi byla v dospívání diagnostikována bipolární porucha a dva měsíce před protesty přestal brát léky, což snižuje jeho odpovědnost.

Ghobadlouův právník Amir Raesian v pondělí večer napsal na sociální síť X, že poprava by byla nezákonná a rovnala by se „vraždě“. Podle Amnesty International vyšetřovatelé Ghobadlouovi odepřeli přístup k právníkovi, opakovaně ho bili a nedali mu léky na bipolární poruchu, aby si vynutili jeho „přiznání“.

Vězněná aktivistka za lidská práva a nositelka Nobelovy ceny za mír Narges Mohammadíová vyzvala Íránce, aby vyjádřili solidaritu Ghobadlouově rodině. „Postavme se dnes večer na jejich stranu. Kdokoli jakýmkoli způsobem křičte: Nepopravovat!“ řekla.

Reklama

Související témata:

Doporučované