Hlavní obsah

Irsko se srdceryvně rozloučilo se zavražděnou učitelkou. Policie už má podezřelého

Foto: Profimedia.cz

Cestu, kterou projížděl vůz s tělem zavražděné Ashling Murphyové, lemovali také její žáci.

Reklama

Rodina, přátelé, kolegové i žáci se dnes rozloučili se zavražděnou učitelkou Ashling Murphyovou. Irská policie mezitím v případu, který zasáhl celou zemi, ohlásila zvrat. Zadržela podezřelého muže, který se zotavoval v nemocnici.

Článek

Ani týden neuběhl ode dne, kdy zatím stále neznámý muž napadl a zavraždil 23letou učitelku Ashling Murphyovou v hrabství Offaly, když se šla večer proběhnout. Případ, který rozezlil místní obyvatele, rozdělený irský ostrov i Spojené království, ale v úterý zaznamenal důležitý zvrat, kdy policisté zadrželi muže podezřelého právě z vraždy mladé učitelky.

Nejprve ale ve stejný den v jejím rodném hrabství proběhl za účasti rodiny, přátel, kolegů i žáků školy, kde Murphyová vyučovala, pohřeb, kterého se zúčastnili i irský prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin.

Cestu, kterou projel vůz s rakví až ke kostelu svaté Brigidy v obci Mountbolus, lemovaly davy místních v první řadě s malými žáky z nedaleké Durrow National School s podobiznami své oblíbené učitelky hudby, informovala z místa stanice BBC.

Kromě tradiční irské hudby a cvakání přístrojů fotoreportérů doprovázelo pohřební vůz ticho. To se ve stejný den rozhostilo i na všech irských školách, jak je k tomu vyzvaly učitelské odbory. Minutu ticha drželi také například irští hasiči nebo irští europoslanci. Mladou učitelku zmínila ve svém projevu i nová předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová, která řekla, že „stojí na ramenou žen“, které zemřely násilnou smrtí.

„Společně truchlíme, modlíme se, pociťujeme bolest, to je těžká cena, kterou platíme za lásku,“ cituje faráře Michaela Meadea, který zádušní mši vedl, stanice BBC. Meade také dodal, že rodina Ashling Murphyové byla okradena o „dar, který dával jen radost, lásku, zábavu a smích mnoha lidem i mimo rodinu“.

Meade vyzval přítomně, aby se nebáli udělat ve svém životě „změnu k tomu, co je dobré“ a ocenil Ashlinginu péči o její rodinu, přátele a žáky. „Ta samá láska a radost nezůstaly někde na poličce ani ukryty, byly svobodně dány a sdíleny prostřednictvím hudby, sportu a jejím povoláním učitelky,“ řekl Meade.

Biskup hrabství Meath Tom Deenihan na mši řekl, že zločin vyvolal otázky o „nás a společnosti“. „Zpochybnilo to naše postoje a zejména naše postoje k ženám, stejně jako to zpochybnilo naše hodnoty a naši morálku,“ řekl Deenihan. „Zda se tyto otázky budou řešit nebo se přejdou, se teprve uvidí, ale nemůžeme dovolit, aby takové násilí a pohrdání lidským životem zakořenilo v naší době a kultuře,“ dodal Deenihan.

Už krátce po zádušní mši ale přišla zpráva, na kterou se od minulé středy čekalo. Irská policie oznámila, že zadržela hlavního podezřelého z vraždy. Podle deníku The Irish Times jde o muže, který doposud ležel v jedné z dublinských nemocnic.

Krátké prohlášení velení Gardy pak odpoledne potvrdilo, že detektivové vyšetřující zabití Ashling Murphyové zatkli muže „pro podezření z vraždy“.

Podle The Irish Times má jít o muže mezi 30 až 40 lety, který má partnerku a malé děti. Policisté ho zatkli poté, co se měl podle lékařů dostatečně zotavit, a to fyzicky i psychicky, aby mohl čelit otázkám vyšetřovatelů.

Muž přišel do dublinské nemocnice minulý čtvrtek s vícečetnými poraněními, z nichž některá si pravděpodobně způsobil sám a další nebyl schopný vysvětlit. Zdravotnický personál následně zavolal policii.

Krátce po zatčení měli policisté podezřelého muže převést na služebnu Gardy v Tullamore, kde vyšetřování vraždy probíhá. Podle The Irish Times teď vyšetřovatelé budou mít na výslech 24 hodin, do kterých se nezapočítává doba potřebná pro odpočinek, výslechy si tak mohou rozložit na více dní.

Policisté mezitím měli podle irských médií podniknout důkladnou prohlídku dvou nemovitostí spojených s mužem, konkrétně jednoho domu v hrabství Offaly a jednoho na jihu Dublinu. Podle The Irish Times probíhají na pozemcích i výkopové práce.

Vyšetřovatelé dále zabavili k forenznímu zkoumání dvě vozidla, která jsou rovněž spojená s podezřelým. V současné době má také stále probíhat analýza vzorků DNA z místa činu, a to včetně stop z ženina oblečení a také horského kola.

Kolo našli policisté opuštěné na místě činu, podle místních médií na něm forenzní analytici nalezli otisky prstů, a kolo je tak považováno za velmi důležitý důkaz. Garda má mít k dispozici také záběry z veřejného kamerového systému z okolí Tullamore z minulé středy, které podle všeho zachytily muže na stejném kole v době před vraždou.

Jak irské, tak britské úřady slibují investovat více financí i úsilí, aby veřejný prostor udělaly pro ženy bezpečnějším. Irská ministryně spravedlnosti Helen McEnteeová uvedla, že do března bude zveřejněna nová strategie pro boj s domácím, sexuálním a genderově podmíněným násilím, která slibuje přístup „nulové tolerance“ k násilí na ženách, píše deník The Guardian.

„Moje myšlenky jsou s rodinou mladé ženy zabité při skutečně šokujícím zločinu, s jejími přáteli a její komunitou,“ napsala na Twitteru McEnteeová. „Garda vyšetří tento hrozný zločin a zajistí, že bude spravedlnosti učiněno zadost,“ dodala ministryně.

Reklama

Související témata:

Doporučované